Rakúsko a Slovensko podpíšu dohodu o migrantoch budúci utorok

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 18:58 • 2 min
Rakúsko a Slovensko podpíšu dohodu o migrantoch budúci utorok

VIEDEŇ - Predstavitelia Rakúska a Slovenska podpíšu bilaterálnu dohodu o presune 500 žiadateľov o azyl z Traiskirchenu do Gabčíkova budúci utorok (21. júla) vo Viedni.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes tlačová agentúra APA s odvolaním sa na zdroje z rakúskeho ministerstva vnútra.
     

Dokument podľa správy momentálne dokončujú a budúci utorok dopoludnia by mal byť pripravený na podpísanie rakúskou ministerkou vnútra Johannou Miklovou-Leitnerovou a jej slovenským rezortným partnerom Robertom Kaliňákom.
     

Základom dohody, ktorá by mala predbežne platiť dva roky, sú výsledky rokovania expertov zo 7. júla, uviedla APA. Prvých 50 ľudí z preplneného azylového centra v Traiskirchene pri Viedni presunú na Slovensko ešte v júli, ďalších 200 má nasledovať v auguste a zvyšných 250 v septembri. Predmetom spolupráce pritom bude len samotná starostlivosť o migrantov, zatiaľ čo samotné azylové konanie budú naďalej viesť rakúske úrady.
     

Podľa dnešnej správy APA sa predpokladá, že Slovensko bude znášať náklady na stravovanie migrantov a prevádzku budov, kde budú umiestnení, pričom tiež poskytne kancelárske priestory pre sociálnych pracovníkov a právnych poradcov. Inú starostlivosť a bezpečnostnú službu bude hradiť rakúska strana.
     

"Popri rakúsko-maďarskom spojenectve pre zabezpečenie srbsko-maďarskej vonkajšej hranice EÚ je to ďalšia dôležitá spolupráca s jednou z našich susedských krajín," uviedla Miklová-Leitnerová v stanovisku citovanom APA. Agentúra poukazuje na rastúci odpor voči prijatiu migrantov v Gabčíkove, kde podľa nej príslušnú petíciu podpísalo už vyše 3000 spomedzi približne 5000 obyvateľov a starosta Iván Fenes ohlásil "nezáväzné referendum".
     

Dohoda o presune na Slovensko predtým vyvolala ostrú kritiku aj zo strany rakúskych ľudskoprávnych organizácií a politikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies