Rakúsko a Rusko zosilňujú vzájomnú ekonomickú spoluprácu

NETKY.SK • 16 Máj 2011, 12:02 • 2 min
Rakúsko a Rusko zosilňujú vzájomnú ekonomickú spoluprácu

Rakúsko a Rusko zosilňujú vzájomnú ekonomickú spoluprácu

slovakia

left justify in out

img

Vzájomný rakúsko-ruský zahraničný obchod dosiahol vlani po veľkom úpadku v roku 2009 silný prírastok. V uplynulom roku dosiahol rakúsky export do Ruska takmer 2,55 miliardy eur a medziročne vzrástol o 21,6 %. Dovozy z Ruska v ňom stúpli o 35,7 % na 2,31 miliardy eur. Vzájomná výmena tovarov sa priblížila k rekordným hodnotám z roku 2008. Rusko je 11. najdôležitejším rakúskym obchodným partnerom, Rakúsko 12. pre Rusko.
      Rusko je hlavným rakúskym dodávateľom zemného plynu. Vlani krylo vyše 70 % rakúskej spotreby tohto paliva. Rakúsko však dováža z východu aj kovy, najmä hliník, meď, železo a oceľ; vyváža stroje, priemyselné zariadenia, dopravné prostriedky, chemikálie, papier a potraviny.
      Ruský premiér Vladimir Putin uviedol, že v krajine pôsobí asi 2000 rakúskych firiem. Organizácia pre zahraničnú spoluprácu Hospodárskej komory Rakúska (AWO WKO) informovala, že z rakúskych firiem ich má v Rusku výrobné kapacity asi 450.
      Rakúsko sa stáva pre Rusov významným centrom turistiky. Vlani ho navštívilo vyše 300.000 ruských turistov, ktorí v ňom prežili takmer 1,2 milióna dní. Výsledok je medziročne lepší o 23,3 %.
Zdroj: TASR/APA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies