Rakúsko a Portugalsko v Paríži o prvé víťazstvo

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 10:47 • 2 min
Rakúsko a Portugalsko v Paríži o prvé víťazstvo

PARÍŽ - Sobotňajší program futbalových ME 2016 uzatvorí stretnutie v základnej F-skupine medzi Portugalskom a Rakúskom, ktoré sa odohrá v parížskom Parku princov. Ani jeden z tímov nevstúpil do turnaja podľa predstáv.

slovakia

left justify in out

Portugalčania vo svojom úvodnom dueli len remizovali s Islandom 1:1 a Rakúšania prekvapujúco podľahli Maďarom 0:2. Navyše prišli o stredného obrancu Aleksandra Dragoviča, ktorý bol po druhej žltej karte vylúčený. Tieto mužstvá na seba predtým naposledy narazili v kvalifikácii na ME 1996. Doma zvíťazilo Portugalsko 1:0 a vonku sa zrodil výsledok 1:1. Úvodný výkop zápasu je naplánovaný na 21.00 h.

Obidve mužstvá očakávali, že pred vzájomným meraním síl v Parku princov budú mať na svojom konte po tri body. Avšak ani jednému z nich sa to napokon nepodarilo. Portugalsko sa v utorok predstavilo vo svojom úvodnom zápase proti futbalovému trpaslíkovi z Islandu. Ako prví sa strelecky presadili práve Portugalčania, ktorých do vedenia poslal krídelník Nani. Pri tomto góle asistoval André Gomes, zrejme najlepší hráč v stretnutí proti Islandu. Stredopoliar Valencie, o ktorého je momentálne obrovský záujem, vytvoril pre spoluhráčov päť gólových príležitostí, zaznamenal štyri úspešné driblingy a odviedol tiež solídny výkon v defenzíve.

"Mužstvo sa v prvých hodinách po zápase necítilo dobre, pretože našim cieľom bolo vyhrať. Ale teraz už sme všetci pripravení na ďalšie stretnutie,“ povedal na tlačovej konferencii kouč portugalskej reprezentácie Fernando Santos. "Myslím si, že remíza nič neovplyvnila, stále sme sústredení na náš cieľ. Tento výsledok nič nemení, sú pred nami ďalšie zápasy. Mali sme možnosť pozrieť si videozáznam z duelu proti Islandu. Všetci videli chyby, ktoré sme na trávniku spravili. Tieto veci sa vo futbale stávajú, dokonalosť neexistuje,“ pokračoval Santos. Záložník Danilo, ktorý utrpel v zápase menšie zranenie chrbta, by mal byť schopný nastúpiť.

Na posledných dvadsať minút prišiel na trávnik aj Renato Sanches, ktorý tak prekonal rekord Cristiana Ronalda, keď sa vo veku 18 rokov a 301 dní stal najmladším hráčom Portugalska na záverečnom turnaji. V sobotu sa mladý záložník môže na ihrisku stretnúť so svojím budúcim spoluhráčom z Bayernu Mníchov Davidom Alabom. "David Alaba je skvelý hráč, ktorý môže hrať na rôznych pozíciách. Má výborné schopnosti a podľa mňa patrí k najlepším futbalistom na svojej pozícii. Stretnutie proti Rakúsku bude náročné,“ myslí si portugalský tínedžer. Práve Alaba bude hrať dôležitú úlohu, keďže pre zranenie nenastúpi playmaker Zlatko Junuzovič.

Tvorca hry si poranil členok v nevydarenom zápase proti Maďarsku, do ktorého Rakúšania vstupovali v úlohe veľkého favorita. Duel sa mohol vyvíjať iným smerom, ak by sa úvodná strela Davida Alabu od žrde odrazila do bránky. Lenže to sa nestalo. Nielen, že Rakúšania prehrali, prišli aj o dvoch hráčov základnej zostavy: okrem zraneného Junuzoviča totiž nenastúpi pre kartový trest ani stopér Aleksandar Dragovič. V strede obrany pravdepodobne dostane šancu hráč anglického Watfordu Sebastian Prödl. Miesto Junuzoviča by mal nastúpiť v úlohe ofenzívneho záložníka Alessandro Schöpf, ktorý má na svojom konte len päť reprezentačných štartov.

"Ja osobne sa najlepšie cítim v pozícii pod útočníkmi. Ale kde budem hrať, je napokon úplne jedno. V prvom rade chcem totiž pomôcť mužstvu,“ cituje Schöpfove slová Kronen Zeitung. "Hra Portugalska by nám mohla vyhovovať viac. Portugalčania budú určite chcieť zobrať hru do svojich rúk a vytvárať si šance,“ dodal 22-ročný stredopoliar, ktorý narážal na fakt, že práve aktívnejší súper by mohol Rakúšanov dostať do pozície, pri ktorej by sa častejšie dostávali do rýchlych protiútokov. "Ak sa pozriete spätne na posledných dvadsať zápasov, tak vždy sme si dokázali vypracovať päť–šesť gólových príležitostí. V prípade, že by sa nám podarilo nejaké z nich v stretnutí proti Portugalsku premeniť, tak budem spokojný,“ povedal pre web Európskej futbalovej únie (UEFA) Christian Fuchs.

Rakúšanom by však nebezpečenstvo nemalo hroziť pri priamych kopoch Cristiana Ronalda. Opta Sports, spoločnosť venujúca sa športovej štatistike, totiž zverejnila zaujímavý fakt: hviezda Realu Madrid doposiaľ zahrávala na záverečných turnajoch (MS + ME) v drese Portugalska tridsaťštyri priamych kopov. Koľko z nich skončilo v bránke súpera? Ani jediný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies