Rakúsko a Nemecko dnes otvorili svoj pracovný trh aj pre Slovákov

NETKY.SK • 2 Máj 2011, 07:47 • 2 min
Rakúsko a Nemecko dnes otvorili svoj pracovný trh aj pre Slovákov

Rakúsko a Nemecko dnes otvorili svoj pracovný trh aj pre Slovákov

slovakia

left justify in out

Posledné dve krajiny Európskej únie (EÚ) dnes od polnoci sprístupnili svoj pracovný trh pre mladých členov únie, teda aj pre Slovákov. Nemecko a Rakúsko tak využili najdlhšie možné až sedemročné prechodné obdobie na blokovanie voľného pohybu pracovnej sily.
      Experti na migráciu zo Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce považujú otvorenie trhov práce za pozitívny krok. "Krajiny, ktoré váhali s otvorením svojich trhov práce, prišli o šancu získať kvalifikovaných pracovníkov, ktorí potom uprednostnili napríklad Veľkú Britániu alebo Írsko," uviedol tento týždeň Martin Kahanec z inštitútu. Toto otvorenie trhu tak podľa jeho slov dá obom krajinám druhú šancu získať kvalifikovaných migrantov.
      Ako pri tejto príležitosti konštatoval šéf slovenského rezortu práce Jozef Mihál (SaS), odchod ľudí za lepším je pochopiteľný. "Je to veľmi smutné, keď mladý absolvent skončí medzi nezamestnanými alebo odíde za prácou do susedného Rakúska či Nemecka, kde poznatky zúročí za omnoho lepšie peniaze, zostane tam a viac sa na Slovensko nevráti. Toto je veľká strata pre štát, ktorý financoval ich štúdium z peňazí daňových poplatníkov," uviedol koncom apríla minister.
      Podľa Mihála ambíciou slovenskej vlády je znížiť platové rozdiely medzi Slovenskom a Rakúskom. "Veríme, že raz prestanú byť rakúske platy takým lákadlom," podčiarkol. Priemerná mzda v Rakúsku je približne dvojnásobne vyššia ako na Slovensku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona