Rakúsko a Holandsko podporili Berlín v diplomatickom spore s Tureckom

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 16:18 • 2 min
Rakúsko a Holandsko podporili Berlín v diplomatickom spore s Tureckom

BRUSEL - Rakúsko a Holandsko vyjadrili dnes podporu Nemecku v jeho najnovšom diplomatickom spore s Tureckom. Rakúska i holandská vláda budú nasledovať príklad Nemecka a nedovolia na ich území vystúpiť tureckým politikom v rámci kampane na podporu ústavnej reformy v Turecku.

slovakia

left justify in out

"Je tu štyri alebo päť európskych krajín, ktoré sú týmto ovplyvnené, ale naše riešenie, v Rakúsku, je také, že nepovolíme vystúpenia tureckých politikov v rámci volebnej kampane," uviedol šéf rakúskej diplomacie Sebastian Kurz na úvod zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Spresnil, že jeho vláda si neželá volebné kampane politikov z iných krajín na území Rakúska ani presun konfliktov z ostatných krajín do Rakúska.

 

V rovnakom duchu sa v Bruseli vyjadril aj minister zahraničných vecí Holandska Bert Koenders, ktorý upozornil, že nie je žiaduce pre ministrov iného štátu, aby vystupovali na volebných zhromaždeniach v Holandsku. "Je dôležité toto odkázať tureckým orgánom," dodal Koenders.

 

Rakúska a holandská politická podpora pre Nemecko prichádza v čase napätých diplomatických vzťahov medzi Berlínom a Ankarou. Tureckí vládni predstavitelia plánovali vystupovať na zhromaždeniach početnej krajanskej komunity v nemeckých mestách a lobovať za poskytnutie väčších právomoci tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. V Nemecku žije vyše trojmiliónová turecká komunita, ktorej príslušníkmi je približne 1,4 milióna oprávnených tureckých voličov. Vláda v Ankare sa snaží získať podporu diaspóry pre aprílové referendum o ústavnej reforme.

 

Rozhodnutia viacerých mestských orgánov v juhozápadnom Nemecku nepovoliť vystúpenie tureckému ministrovi spravodlivosti na podujatiach tureckej komunity viedlo k zvýšeniu napätia vo vzťahoch medzi oboma krajinami, pričom Erdogan obvinil nemeckú vládu z "nacistických praktík". Vedúci úradu nemeckej kancelárky Peter Altmaier tento výrok odsúdil a označil za "absolútne neprijateľný".

 

Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel po príchode do Bruselu priznal, že nemecko-turecké vzťahy sú "veľmi napäté" a musia sa znormalizovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies