Rakúski poľnohospodári a vývozcovia potravín sa obávajú tvrdého brexitu

NETKY.SK • 18 Január 2019, 15:13 • 2 min
Rakúski poľnohospodári a vývozcovia potravín sa obávajú tvrdého brexitu

VIEDEŇ - Veľké obavy predstaviteľov rakúskeho poľnohospodárstva a exportérov potravín vyvoláva možnosť tvrdého brexitu. V tomto prípade by došlo k chaotickému vývoju na európskom trhu, ktorý by mal byť ešte silnejší, než nastal po zavedení protiruských sankcií v roku 2014. Komisár EÚ pre pôdohospodárstvo Phil Hogan v nasledujúcich dňoch oznámi opatrenia pre prípad, že Veľká Británia opustí EÚ koncom marca bez dohody.

slovakia

left justify in out

Prezident roľníckeho združenia Rakúskej ľudovej strany Georg Strasser uviedol, že v prípade tvrdého brexitu by Británia mohla zaviesť clá na importované mlieko a hovädzie mäso.

 

"Experti oveľa viac predpokladajú, že v prípade mlieka a hovädzieho mäsa by mohli byť turbulencie oveľa väčšie než v prípade ruského embarga“.

 

Ak by Británia obe komodity prestala dovážať, produkty by zostali na trhu únie. Írsko produkuje toľko hovädziny, že svoju ročnú spotrebu kryje na 900 %. Približne rovnakú produkciu má Írsko aj vo výrobe mlieka. To by zasiahlo európske a rakúske mliekarenstvo priamo. 

 

img

 

Vlani sa export rakúskych poľnohospodárov a výrobcov potravín do Británie zvýšil o 19,7 % a dosiahol 220 miliónov eur. Podľa konateľa Agrárneho trhu Rakúska (AMA) Michaela Blassa export vzrástol tak silno preto, lebo britskí obchodníci sa predzásobili pred odchodom krajiny z EÚ. Ak sa mnohé tovary prestanú vyvážať, na vnútornom trhu EÚ podľa Blassa dôjde k ešte ostrejšej konkurencii. Blass verí, že sa napokon nájde to správne riešenie.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona