Rakúski podnikatelia očakávajú stimuly od vlády

NETKY.SK • 7 August 2012, 06:45 • 2 min
Rakúski podnikatelia očakávajú stimuly od vlády

Rakúski podnikatelia očakávajú stimuly od vlády - Svet Hospodárska komora Rakúska (AK) nepredpokladá, že dôjde k ekonomickej kríze ako v roku 2008. Ale isté podobné problémy sa objavujú, preto potrebuje rakúsky podnikateľský sektor vládnu podporu.

slovakia

left justify in out

img

Hospodárska komora Rakúska (AK) nepredpokladá, že dôjde k ekonomickej kríze ako v roku 2008. Ale isté podobné problémy sa objavujú, preto potrebuje rakúsky podnikateľský sektor vládnu podporu. Uviedol to dnes pre agentúru APA prezident komory Christoph Leitl. Podniky by potrebovali od jesene "podnety a rámcové podmienky", ktoré by mali byť financované z neplánovaných daňových príjmov. Leitl by rád videl vládny "balík opatrení na podporu rastu, ale nie taký, ktorý by stál priveľa peňazí, lebo to si rozpočet nemôže dovoliť".
      Hospodárska komora chce, aby spolková vláda prémiovala menej náročné investície. Vklady do rozvoja základne sa od jesene minulého roka znižujú. Vláda by mala podporiť aj vývoz. Treba však povzbudiť aj vlastný kapitál firiem, uľahčiť podmienky na získanie úverov a zlepšiť možnosti na zakladanie podnikov.
      Vďaka vyšším daňovým príjmom by sa tento rok mohlo dostať do rozpočtu o dve až tri miliardy eur viac, než ministerka financií plánovala. Podľa Leitla by na podporu ekonomiky z uvedenej sumy stačila desatina.
      Prezident AK ocenil, že v Rakúsku sa nezrušili opatrenia z roku 2009 o možnosti práce na skrátený úväzok. Niektoré podniky by ich mohli znovu využiť. Vylučuje však možnosť, že situácia bude opäť taká dramatická ako v roku 2009, keď sa do skráteného pracovného režimu dostalo 60.000 osôb. 

Zdroj: TASR/APA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona