Poplach v Rakúsku: Polícii sa vyhrážajú teroristickými útokmi, terčom má byť aj letisko

NETKY.SK • 4 August 2016, 15:59 • 2 min
Poplach v Rakúsku: Polícii sa vyhrážajú teroristickými útokmi, terčom má byť aj letisko

VIEDEŇ - Rakúske orgány sprísnili dnes bezpečnostné opatrenia v krajine po tom, ako dostali e-mailovú správu, ktorá obsahovala konkrétne teroristické hrozby voči policajným zariadeniam. Agentúra APA o tom informovala s odvolaním sa na vyjadrenia rakúskeho ministerstva vnútra.

slovakia

left justify in out

Vyhrážky sa týkajú predovšetkým policajných inšpektorátov vo viacerých spolkových krajinách Rakúska, pričom vyšetrovatelia vychádzajú z predpokladu, že pochádzajú z džihádistických kruhov. Hovorca rezortu vnútra Karl-Heinz Grundböck povedal, že predmetná správa prišla ráno zo skrytej e-mailovej adresy, odkiaľ boli podobné hrozby odoslané už viackrát.

 

Rozdielom oproti predošlým vyhrážkam je to, že tentoraz boli uvedené konkrétne ciele s adresami, ako aj príslušné dátumy a časy. Podľa APA sa vyšetrovatelia vyjadrili, že je zatiaľ priskoro na presnejšie určenie pôvodcov, aj keď je odpoveď na túto otázku "pomerne jasná".

 

Menované policajné zariadenia sa nachádzajú vo Viedni, Dolnom Rakúsku a Štajersku, potvrdil Grundböck informácie zverejnené predtým denníkom Die Presse. Podľa jeho ďalšieho vyjadrenia však špecifikované časové rozpätie "medzičasom uplynulo".

 

V reakcii na tieto hrozby dnes polícia prehľadala aj hlavnú železničnú stanicu vo Viedni, ktorá napriek tomu nebola evakuovaná.

 

Vyšetrovaním prijatých hrozieb sa zaoberá rakúsky Spolkový úrad pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu.

 

Ministerstvo vnútra zdôraznilo, že nie je dôvod na paniku, hoci je potrebné vychádzať zo zvýšeného rizika terorizmu v celej Európe od útokov na parížsku redakciu magazínu Charlie Hebdo z januára 2015.

 

Terčom teroristických hrozieb bolo aj viedenské letisko

erčom teroristických hrozieb, ktoré obsahovala správa doručená dnes ráno rakúskym orgánom, bolo aj medzinárodné letisko Viedeň-Schwechat. Informoval o tom predstaviteľ dolnorakúskeho Krajinského úradu pre ochranu ústavy Roland Scherscher, ktorého vyjadrenie priniesla agentúra APA.

 

Rovnako ako v prípade viedenskej hlavnej železničnej stanice, ktorú prehľadala polícia, na letisku nevyhlásili evakuáciu. Podľa APA neboli prítomné osoby "v žiadnom čase vystavené nebezpečenstvu" a nasadené policajné zložky zvýšili svoju ostražitosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies