Rakúskej ekonomika sa výborne darí, hlavným dôvodom je nárast vývozu tovarov a investície smerujúce nahor

NETKY.SK • 29 Jún 2017, 13:08 • 2 min
Rakúskej ekonomika sa výborne darí, hlavným dôvodom je nárast vývozu tovarov a investície smerujúce nahor

VIEDEŇ - Rakúska ekonomika rastie tento rok rýchlejšie, než sa čakalo. Preto inštitúty Wifo a IHS výrazne zvýšili svoje prognózy rastu.

slovakia

left justify in out

Motorom rastu je výroba tovarov smerujúcich na vývoz rovnako ako investície. Celkovo dobrá situácia v ekonomike má pozitívny vplyv aj na trh práce. Nezamestnanosť by mala v rokoch 2017/18 klesnúť viac, než sa doteraz predpokladalo.

 

Inštitút Wifo zvýšil svoju prognózu rastu rakúskeho hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku na 2,4 % z 2 % v marci. Inštitút IHS počíta tento rok s expanziou o 2,2 %. Vo svojej jarnej predpovedi, ešte očakával, že HDP stúpne len o 1,7 %.

 

Dynamika rakúskej ekonomiky sa tak prvýkrát od roku 2013 opäť nachádza nad rastovou dynamikou eurozóny. Wifo prognózuje, že HDP regiónu tento rok vzrastie o 2,1 %, a IHS počíta s expanziou o 1,9 %.

 

Inštitúty zvýšili svoje prognózy rastu rakúskej ekonomiky aj pre rok 2018. Wifo počíta s tým, že HDP stúpne o 2 % namiesto o 1,8 %, a IHS predpovedá nárast o 1,7 % namiesto o 1,5 %. Vlani si rakúska ekonomika podľa odhadu oboch inštitútov polepšila o 1,5 %.

 

Miera nezamestnanosti podľa Wifo tento rok klesne na 8,6 % a nie na 8,9 % z 9,1 % vlani. V roku 2018 by potom mala padnúť na 8,4 %. Inštitút IHS upravil svoju prognózu nezamestnanosti v tomto roku na 8,6 % z 9,1 %. V roku 2018 takisto počíta s 8,4 %.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona