Rakúskej banke hrozí ďalšia žaloba

NETKY.SK • 9 Apríl 2017, 14:48 • 2 min
Rakúskej banke hrozí ďalšia žaloba

VIEDEŇ - Rakúskej Bank Austria hrozí nová žaloba pre neúspešné obchody s devízovými opciami. Podľa právnika Lukasa Aignera sa každý týždeň hlási niekoľko ľudí, ktorých zasiahli negatívne dôsledky programu Synthi Schweiz. V mnohých prípadoch majú klienti až o 70 % vyššie dlhy než predtým.

slovakia

left justify in out

V rokoch 2007 a 2008 uzatvorilo program Synthi Schweiz približne tisíc klientov Bank Austria a v roku 2010 už Aigner podal 35 žalôb, ktoré napokon banka mimosúdne vyrovnala. Celkovo bolo doteraz vyriešených zhruba sto prípadov. Celá vec dostala nový impulz, keď na internet unikol zoznam dotknutých klientov, keďže mnohí z nich netušili, že problém sa ich týka. Banka teraz oslovuje jednotlivých klientov a ponúka riešenia. Snaží sa predovšetkým o mimosúdne vyrovnanie, žaloba je až na druhom mieste.

 

Bank Austria ponúkala program Synthi Schweiz hlavne v rokoch 2007 a 2008, čiže pred vyvrcholením finančnej krízy a po ňom. Klientom sľúbila, že môžu optimalizovať úroky na svojom úvere využitím atraktívne nízkych úrokov vo švajčiarskom franku. Riziko súvisiace so zhodnotením franku sa malo znížiť použitím aktivačných a deaktivačných limitov. Bank Austria tvrdila, že klienti tak ako prémiu získajú zníženie úrokov až o 1,5 %.

 

Realita však vyzerala inak. Mnohí investori v dôsledku finančnej krízy utiekli k bezpečnému švajčiarskemu franku a ten začal výrazne zhodnocovať. Premena eurového úveru na frankový v rámci Synthi Schweiz sa tak udiala v mimoriadne nevýhodných podmienkach a s výrazne horším výmenným kurzom. "Mnohí ľudia majú škody vo výške 500.000 eur, a to pri pôvodnom úvere 600.000 eur," povedal Aigner. Tieto prípady bude ťažké vyriešiť, jednoduchšie je to s menšími škodami okolo 20.000 eur.

 

Podľa posudku z novembra 2015 je v prípade tohto produktu šanca na zisk pre klientov obmedzená, riziko straty však takmer neobmedzené. "Vzhľadom na túto štruktúru produktu vzniká otázka, aký malo zmysel vzhľadom na vtedajšie trhové podmienky týkajúce sa kurzu euro/frank ponúkať takýto produkt laickým klientom, ktorí sa museli a mohli spoľahnúť na poradenstvo banky," konštatujú súdni znalci.

 

Banka podľa nich porušila predpisy, keďže klientov mala explicitne upozorniť na to, že výmenný kurz sa vtedy nachádzal na historicky veľmi vysokej úrovni, a preto v čase uzatvorenia dohody bol z pohľadu klienta objektívne nevýhodný a riskantný. Posudok stanovil riziko poškodenia klientov zhruba na 22 %. Na druhej strane banka z tohto programu profitovala oveľa viac než jej klienti, jej výnos sa v jednom konkrétnom prípade vyšplhal až na 101 % ponúknutej prémie. Klient však z úverových dokumentov nemal šancu tento fakt zistiť ani si ho uvedomiť.

Objem programu Synthi Schweiz dosiahol v roku 2010 celkovo 234 miliónov eur, škody pre klientov sú vyčíslené na vyše 50 miliónov eur. Bank Austria medzičasom na mimosúdne vyrovnania minula dvojcifernú miliónovú sumu, je výška však nie je známa. Banka sa zatiaľ k veci nevyjadrila.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona