Rakúskeho šéfa úradu na ochranu ústavy postavil minister vnútra mimo služby

NETKY.SK • 13 Marec 2018, 18:14 • 2 min
Rakúskeho šéfa úradu na ochranu ústavy postavil minister vnútra mimo služby

VIEDEŇ - Rakúsky minister vnútra Herbert Kickl postavil v utorok mimo služby riaditeľa Spolkového úradu na ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT) Petra Gridlinga, čo zdôvodnil možným porušením služobných predpisov, ohrozujúcim imidž tohto orgánu. Viacerí pracovníci BVT vrátane samotného Grindlinga totiž čelia podozreniu, že nevymazávali citlivé údaje, ako im prikazuje zákon, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Predmetné údaje sa podľa nej týkajú okrem iného aj prípadu istého viedenského advokáta, ktorého vyšetrovanie bolo už dávno zastavené. Rakúska Prokuratúra pre hospodárske zločiny a korupciu v tejto súvislosti vykonala minulý týždeň raziu v sídle BVT. Ministerstvo spravodlivosti poprelo, že by boli pri tom zhabané aj údaje týkajúce sa extrémizmu.

 

BVT, založený v roku 2002, plní v Rakúsku úlohu jednej z troch tajných služieb. V neposlednom rade pritom analyzuje hrozby vyplývajúce z islamského či pravicového extrémizmu.

 

Rakúsky parlament sa má zaoberať dianím okolo BVT na mimoriadnej schôdzi, zvolanej na budúci pondelok na žiadosť opozičnej Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ). Opozícia sa totiž domnieva, že by mohlo ísť o pokus pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorá je súčasťou vládnucej koalície, získať väčší vplyv na činnosť BVT.

 

Podľa liberálnej strany NEOS si treba položiť otázku, aký podiel na "kriminalizácii" Gridlinga má minister Kickl. Ten však v utorok odmietol, že by ovplyvňoval príslušné vyšetrovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies