Rakúske železnice ÖBB sa súdia so štátom o 300 miliónov eur

NETKY.SK • 29 November 2016, 14:42 • 2 min
Rakúske železnice ÖBB sa súdia so štátom o 300 miliónov eur

VIEDEŇ - Rakúske štátne železnice (ÖBB) sa so štátom súdia o 300 miliónov eur, ktoré mal štát spoločnosti vrátiť. Sumu predstavujú 10-ročné nadmerné odvody zo mzdy do rodinného sociálneho fondu, ktorého primárnym účelom je vyplácanie rodinných prídavkov a podpory pre rodiny s deťmi. Podľa agentúry APA sa sporom v súčasnosti zaoberá Správny súdny dvor.

slovakia

left justify in out

Dcérska spoločnosť ÖBB-Infrastruktur AG sa podľa viacerých rakúskych médií snažila využiť laxnú formuláciu zákona a získať tieto peniaze späť. Rakúsky parlament však zmenil príslušný zákon so spätnou platnosťou, na základe čoho sa daňové úľavy voči ÖBB-Infrastruktur AG nevzťahujú na odvody do rodinného fondu. Tie dosahujú 25 až 30 miliónov eur ročne. Podľa expertov sú šance ÖBB po zmene zákona minimálne.

 

Dôvodom pre zmenu zákona boli obavy, že ministerstvo financií by v prípade žiadosti o vrátenie príspevkov zo strany ÖBB neuspelo. Pred zmenou zákona totiž pohorel tak u nezávislého finančného senátu UFS, ako aj na Spolkovom finančnom súde. Ten sa totiž obrátil na Spolkový ústavný súd, ktorý už v decembri 2014 rozhodol, že oslobodenie ÖBB-Infrastruktur AG od príspevkov do rodinného fondu "nepredstavuje neopodstatnené zvýhodnenie voči ostatným zamestnávateľom". Na základe verejného záujmu je dokonca opodstatnené. Odvoláva sa tak na fakt, že je to práve ÖBB-Infrastruktur AG, ktorý zodpovedá za prepravu detí a študentov.

 

Následne prišla žiadosť o úradnú revíziu celej veci, ktorá v súčasnosti skončila na Správnom súdnom dvore. ÖBB pritom zdôrazňuje, že aj naďalej bude do fondu platiť.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies