Rakúske voľby vrcholia, centrálnou témou sú moslimovia

NETKY.SK • 13 Október 2017, 11:15 • 2 min
Rakúske voľby vrcholia,  centrálnou témou sú moslimovia

VIEDEŇ - Do dolnej komory rakúskeho parlamentu kandiduje desať subjektov, šancu dostať sa do nej má šesť. O tom, koho Rakúšania pošlú do parlamentu, sa rozhodne už v túto nedeľu 15. októbra. Vedúci kandidáti na rakúske voľby sa zameriavajú najmä na otázku moslimov. Mnohé strany vsadili na tento problém v snahe získať čo najviac preferenčných bodov. Ďalšími horúcimi témami v boji o hlasy voličov sú prisťahovalectvo, islamizácia a problém utečencov, ktorí dominujú v tohtoročnej kampani ako ešte nikdy predtým.

slovakia

left justify in out

Tvrdo vedená kampaň zameraná proti islamizácii je u našich západných susedov podľa niektorých trochu cez čiaru. Multikultúra je v Rakúsku dlhodobo zakorenená, preto reklamné plagáty mnohých prisťahovalcov, a to nie len moslimov, ale aj východoeurópanov dlhodobo žijúcich v krajine, znepokojuje.

 

Najväčší boj medzi sebou vedú Rakúska ľudová strana (ÖVP), ktorá je aj momentálne súčasťou vlády a opozičná strana Slobodná strana Rakúska FPÖ. Najvýraznejší kandidát ÖVP, mladučký rakúsky minister zahraničných vecí a integrácie Sebastian Kurz hovorí, že chce lepšie chrániť hranice krajiny, bojovať proti politickému islamu a obmedziť prisťahovalectvo.

 

Kandidát FPÖ Heinz-Christian Strache ho v poslednej politickej debate obvinil, že strana im doslova kradne a privlastňuje si program ich volebnej kampane. Strache Kurza kritizuje, že tieto témy si strana ÖVP osvojila len preto, že sú populárne, pričom FPÖ na túto problematiku upozorňuje už dlhodobo. Výsledkom je, že obe strany sa prezentujú vysoko populistickým spôsobom. Iránsky sociálny pracovník Mohamed Amini, ktorý dlhodobo žije vo Viedni, sa obáva, že kampane spájajú islamizáciu výlučne s utečencami a moslimami, ktorí prišli do Rakúska za posledné dva roky, čo jednoznačne považuje za nesprávne a zmätočné pre potencionálnych voličov.

 

img

 

Poukázal na to, že počas minulého týždňa bola zverejnená štúdia, ktorá označila až jednu tretinu všetkých mešít nachádzajúcich sa v rakúskej metropole za nežiadúce, pretože sa priamo zúčastňovali na údajnej sabotáži migračnej politiky v krajine. Reakcie islamského náboženského spoločenstva v Rakúsku (IGGiÖ) na seba nenechali dlho čakať a Kurzovi, ktorý vyrukoval s touto štúdiou, poslala nezvyčajne kritický odkaz. "Musíme predpokladať, že táto správa bola zadaná s politickým zámerom: verejne odsúdiť moslimské inštitúcie a spochybňovať dôveryhodnosť ich učenia. Táto politická misia nemá nič spoločné s vedeckou etikou," prečítali vyhlásenie IGGiÖ.

 

img

 

Podľa doterajších prieskumov verejnej mienky  je favoritom ÖVP na čele so Sebastianom Kurzom s 33%, ktorému sa podarilo od marca, keď strana dosahovala ledva 20%, dostať do čela. O druhé miesto sa bijú Sociálno-demokratická strana Rakúska (SPÖ) a Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorých podpora sa pohybuje medzi 23 až 26%.

 

Do parlamentu by sa mali dostať, v prípade ak dosiahnu 5%, ďalšie tri politické subjekty: Zelení, od Zelených nedávno odštiepená kandidátka Petra Pilza a liberáli Neos. Najpravdepodobnejším scenárom po nedeľnajších voľbách je vytvorenie vládnej koalície z dvoch strán, ÖVP a FPÖ, čo môže priniesť relatívne liberálne orientovanú vládu, ktorá bude tlačiť na menšiu mieru prerozdeľovania, zníženie daní, ale tiež zníženie sociálnych a rodinných dávok a dotácií.

 

img

 

Čo sa týka vnútroštátnej bezpečnosti, vláda by v takomto zložení, mohla sprísniť pravidlá pre pobyt cudzincov na rakúskom území, klásť dôraz na ochranu vonkajších hraníc, posilňovanie bezpečnostných zložiek a sprísňovanie zákonov, ktoré riešia súžitie s moslimami. V oblasti európskej integrácie bude krajina zastávať kritický pohľad voči inštitúciám EÚ. Integráciu v oblasti voľného pohybu pracovníkov bude sťažovať. V Rakúsku môžeme očakávať stále diskusiu o budúcnosti obchodnej dohody s Kanadou CETA, ku ktorej si FPÖ stále želá vypísať celonárodné referendum, čo vyhlasuje za podmienku účasti vo vláde.

 

Protieurópska rétorika bude silnejšia predovšetkým v prípade, že do kresla ministra zahraničných vecí zasadne Norbert Hofer, podpredseda FPÖ a neúspešný kandidát na prezidenta v nedávnych voľbách. Hoferovo ďalšie pôsobenie v tejto pozícii predseda FPÖ definoval ako svoju druhú podmienku pre budúce diskusie o koaličnej spolupráci.

 

Faktom však ostáva, že takto vytvorená koalícia by mohla viesť k mnohým sporom. Takže sa naskytá otázka, ako dlho by sa títo dvaja rivali dokázali tolerovať a spolupracovať, či by boli schopní vytvoriť stabilnú vládu, ktorá by neviedla opätovne k predčasným voľbám. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies