Rakúske kultúrne fórum predstaví knihu o arizácii: Poskytne zdrvujúce pohľady do nacistickej justície

NETKY.SK • 25 Február 2016, 13:37 • 2 min
Rakúske kultúrne fórum predstaví knihu o arizácii: Poskytne zdrvujúce pohľady do nacistickej justície

BRATISLAVA - Arizovaný dom, dve rodiny a prekvapivo európsky príbeh medzi Bratislavou a Parížom, občianskou vojnou v Španielsku, Južným Tirolskom a Dachau, to všetko možno spoznať vďaka knihe O čom sme nehovorili.

slovakia

left justify in out

Titul vlani vydalo rakúske vydavateľstvo Studien Verlag a v Bratislave ho osobne predstaví jeho autor Klaus Pumberger, ktorý je zároveň potomkom hrdinov vlastného diela, rodiny Eppacherovcov. Na prezentáciu, ktorú bude moderovať básnik, prekladateľ a vydavateľ Milan Richter, pozýva v pondelok 29. februára o 18:00 Rakúske kultúrne fórum do svojho bratislavského sídla na Hodžovom námestí 1/A. Agentúru SITA o tom informovalo Rakúske kultúrne fórum. Prezentácia sa uskutoční v nemeckom jazyku.


Dielo O čom sme nehovorili je o arizácii majetku, ktorá bola v nemeckej ríši od roku 1933 najdôležitejšou súčasťou procesu zbavovania práv a prenasledovania židovského obyvateľstva. Ústredná téma príbehu je zhmotnená do arizovaného domu odbojára Ludwiga Beera, s ktorým sú späté príbehy dvoch rodín - majiteľov domu Beerovcov a ich nájomníkov Eppacherovcov. Počas druhej svetovej vojny sa rodina Eppacherovcov dostane z horskej dediny v Pustertali do Wesenufer an der Donau.

 

Tam si prenajmú dom Ludwiga Beera, ktorý v marci 1940 skonfiškovali nacisti, priblížilo Rakúske kultúrne fórum dielo, podrobne opisujúce súvislosti medzi presídlením z južného Tirolska a arizáciou. Klaus Pumberger "zároveň vykresľuje politický život Ludwiga Beera, jeho ilegálne aktivity počas obdobia austrofašizmu, odpor voči vláde národných socialistov vo Viedni a nakoniec aj jeho popravu v roku 1944 v koncentračnom tábore Dachau". Uvádza sa to v avíze na prezentáciu knihy, ktorá "poskytuje zdrvujúce pohľady do právnej praxe nacistickej justície".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies