Rakúska vláda si ohľadne vývoja v Turecku predvolala veľvyslanca

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 14:09 • 2 min
Rakúska vláda si ohľadne vývoja v Turecku predvolala veľvyslanca

VIEDEŇ - Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz si predvolal dnes tureckého veľvyslanca vo Viedni, aby podal vysvetlenie vývoja v Turecku po minulotýždňovom pokuse o prevrat. Informovala o tom rakúska verejnoprávna stanica ORF.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Kurzovho vyjadrenia pre rozhlasovú stanicu Ö1 má rakúsky rezort diplomacie indície, že neohlásené demonštrácie na podporu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktoré sa cez víkend uskutočnili vo Viedni, boli riadené "priamo z Turecka". Takýto postup je podľa neho neprípustný a rakúska vláda bude proti nemu protestovať.

 

Podľa vyhlásenia veľvyslanca Mehmeta Hasana Gögüša, ktoré prevzala ORF z denníka Wiener Zeitung, je kritika ohľadne reakcie Ankary na nevydarený pokus o prevrat "zaujatá a nespravodlivá" a mohla by byť chápaná aj ako "podpora pučistov". Potvrdil pritom postoj tureckej vlády, že za pokusom o puč stojí "teroristická organizácia (kazateľa v exile) Fethullaha Gülena".

Pre Gögüša je tiež "ťažko pochopiteľné, prečo vyvolali nevôľu demonštrácie (tureckej komunity) vo Viedni na podporu demokratického odporu obyvateľov Turecka". "Ak vyjdú do ulíc ľudia, ktorí vidia v televízii svojich príbuzných a susedov medzi tankami, aby sa zasadili za demokraciu, tak je to chvályhodné konanie," vyjadril sa veľvyslanec.

 

Podľa ORF v Rakúsku "rastú obavy ohľadne budúceho politického smerovania Turecka" po tom, ako tamojšie vedenie zareagovalo na udalosti z noci na sobotu masovým zatýkaním, vyhlásením výnimočného stavu, ako aj úvahami o opätovnom zavedení trestu smrti. Kurz v tejto súvislosti nevylučuje uplatnenie diplomatických "nátlakových prostriedkov" voči Ankare.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona