Rakúska vláda schválila pomoc roľníkom pre sucho

NETKY.SK • 13 August 2013, 13:15 • 2 min
Rakúska vláda schválila pomoc roľníkom pre sucho

VIEDEŇ - Rozsah škôd, ktoré utrpeli rakúski pôdohospodári tohtoročným suchom, nie je ani zďaleka známy, ale rakúska spolková vláda dnes prijala program pomoci agrárnemu sektoru. Minister pôdohospodárova Nikolaus Berlakovich odhaduje, že sucho spôsobilo škody za stovky miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Na ich zmiernenie sa použijú predovšetkým prostriedky deponované na fonde určenom na zmierňovanie dôsledkov klimatických pohrôm. Ale spolková vláda bude pomáhať aj nad jeho rámec. V prvom rade dostanú pomoc živočíšne farmy, aby udržali stavy dobytka a zvierat. Štát im prispeje na nákup krmiva, ktorého je už teraz nedostatok, aby sa zachovala ich výkonnosť.

Štát poskytne pomoc roľníkom s investičnými úvermi, lebo sa očakáva, že sa príjmy mnohých z nich v dôsledku zničenej úrody výrazne znížia. Lehoty ich splatnosti by sa mali predĺžiť. Kabinet zabezpečí, aby sa vytvorili možnosti na získanie ďalšieho krmiva z chránených plôch a lúk. Roľníci získajú od vlády aj príplatky na vysoké sadzby na prevádzkové úvery. Ich poskytnutie bude nenávratné. Na polovičku nákladov by mali prispieť spolkové krajiny. Z verejných zdrojov sa budú nakupovať hnojivá, osivá, sadivá, prostriedky na výživu rastlín a postreky.

V budúcnosti by sa mali z fondu živelných pohrôm poskytovať aj dotácie na poistenie proti škodám spôsobených suchom. Doteraz sa taká možnosť vzťahuje len na poistenie poľných kultúr pred mrazmi a ľadovcom. Výšku odškodnenia a pomoci stanovia smernice spolkových krajín. Spolková vláda im preplatí 60 % sumy, ktorú vyplatia poškodeným pôdohospodárom.

Vláda bude musieť zabezpečiť aj novelizáciu zákona o využívaní prostriedkov fondu na zmierňovanie dôsledkov prírodných pohrôm. Doteraz totiž neumožňuje, aby z neho dostávali pomoc aj živočíšne farmy, a to ani v prípade katastrofálneho sucha, aké tento rok postihlo viaceré produkčné oblasti Rakúska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona