Rakúska vláda plánuje zaviesť väzbu pre nebezpečných žiadateľov o azyl

NETKY.SK • 15 Február 2019, 14:19 • 2 min
Rakúska vláda plánuje zaviesť väzbu pre nebezpečných žiadateľov o azyl

VIEDEŇ - Rakúske ministerstvo vnútra plánuje zaviesť "zaisťovaciu väzbu pre nebezpečných žiadateľov o azyl", čím reaguje na udalosť z minulého týždňa, keď muž tureckého pôvodu ubodal vedúceho sociálneho úradu v meste Dornbirn. Informovala o tom tlačová agentúra APA, ktorej takýto návrh potvrdil vo štvrtok večer minister vnútra Herbert Kickl.

slovakia

left justify in out

Na zavedenie spomínaného opatrenia je nutné pozmeniť rakúsku ústavu, konkrétne článok týkajúci sa ochrany osobnej slobody. Nové znenie by malo obsahovať zmienku o možnosti väzby na základe cudzineckého práva, odôvodnenej ohrozením národnej bezpečnosti alebo verejného poriadku, avšak odlišujúcej sa od väzby pred vyhostením.

 

img

 

V prípade, že v Rakúsku požiada o azyl napríklad osoba považovaná za možnú hrozbu, mala by byť hneď na začiatku spracovaná príslušná "prognóza" a prijaté opatrenia, akým je navrhovaná "zaisťovacia väzba". 

 

Kickl vyjadril očakávanie, že návrh ústavného zákona získa dostatočnú podporu v parlamente, aby bola dosiahnutá potrebná dvojtretinová väčšina. "Kto sa na tejto zmene nebude spolupodieľať, dá jasne najavo, že mu v skutočnosti nezáleží na ochrane obyvateľov pred zločinnými žiadateľmi o azyl," povedal minister.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies