Rakúska vláda chce znížiť prídavky na deti v zahraničí, dotkne sa to aj Slovákov

NETKY.SK • 2 Máj 2018, 14:52 • 2 min
Rakúska vláda chce znížiť prídavky na deti v zahraničí, dotkne sa to aj Slovákov

VIEDEŇ - Rakúsko sa napriek obavám zo strany EÚ chystá znížiť rodinné prídavky na deti žijúce v zahraničí. Pravicovo-konzervatívna vláda predstavila v stredu vo Viedni príslušný návrh zákona, informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Navrhované škrty by mali postihnúť predovšetkým rodiny, ktorých deti žijú na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Deti žijúce vo Švajčiarsku alebo Belgicku naopak v budúcnosti dostanú - s ohľadom na vyššie životné náklady - viac peňazí, píše DPA.

 

Rodinné prídavky pre rodičov pracujúcich v Rakúsku sa - v prípade schválenia predmetného zákona parlamentom - majú s platnosťou od roku 2019 prispôsobiť výške životných nákladov v domovských krajinách.

 

Rakúsko tým ušetrí viac než 100 miliónov eur, uviedla ministerka pre rodinu Juliane Bogner-Straussová. "Tieto prostriedky majú byť použité pre deti v Rakúsku," dodala.

 

V roku 2016 minulo Rakúsko na rodinné prídavky pre 130 000 detí žijúcich v krajinách EÚ a vo Švajčiarsku celkovo 273 miliónov eur. Táto suma predstavuje sedem percent z celkového objemu sociálnych dávok pre deti, ktoré vypláca Rakúsko.

 

Európska únia ohlásila, že chce preskúmať, či je príslušný rakúsky návrh zákona v súlade s právom EÚ.

 

Ak by Európska komisia (EK) používala rovnaký meter, tak by mala zasiahnuť voči porušeniam práva v Rakúsku. Týmito slovami reagoval maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na správu, že Rakúsko sa napriek obavám zo strany EÚ chystá znížiť rodinné prídavky na deti žijúce v zahraničí.

 

Maďarská vláda v každom prípade zasiahne voči tomu, ak by ktokoľvek zaobchádzal s občanmi Maďarska nespravodlivo a nečestne. "Terajšie rozhodnutie rakúskej vlády je voči Maďarom nespravodlivé a nečestné," píše Szijjártó vo vyhlásení.

 

Šéf rezortu diplomacie zdôraznil, že Rakúsko je dôležitým partnerom Maďarska a v mnohých záležitostiach aj dôležitým spojencom. Avšak v tejto otázke sa Maďarsko dostalo s Rakúskom do vážneho sporu. Podľa jeho slov je neprípustné, aby Maďari pracujúci v Rakúsku plnili svoje daňové a odvodové povinnosti, pritom by ale dostali nižšie prídavky na deti ako občania Rakúska.

 

Szijjártó dodal, že ide aj o európsku otázku, preto Maďarsko očakáva od inštitúcií Európskej únie, že zasiahnu pri uplatnení európskych noriem a dohôd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona