Rakúska vláda bude čeliť dôsledkom sankcií voči Rusku

NETKY.SK • 9 September 2014, 17:35 • 2 min
Rakúska vláda bude čeliť dôsledkom sankcií voči Rusku

VIEDEŇ - Rakúska spolková vláda sa v súvislosti s dôsledkami hospodárskych sankcií voči Rusku za jeho podiel na ukrajinskej kríze spoľahne na osvedčené nástroje, medzi ktoré patrí podpora skrátených pracovných úväzkov vo firmách.

slovakia

left justify in out

APA sa odvoláva na dnešné vyjadrenia spolkového kancelára Wernera Faymanna a vicekancelára Reinholda Mitterlehnera. Obaja sa v stredu (10.9.) stretnú na rokovaní s predstaviteľmi sociálnych partnerov.
     

Faymann zdôraznil, že hospodárske škody vojny budú v Európe citeľné. Stredajšie stretnutie bude hľadať aj ďalšie možnosti spolupráce. Prediskutujú sa aj možnosti exportnej ofenzívy Go International, ktorá by mala byť založená na nefinančnej podpore vývozu.
     

Ak by sa situácia celkovo výrazne zhoršila, mohlo by sa na úniovej úrovni uvažovať aj o mechanizme vyrovnávania strát. Mitterlehner povedal, že sa nesmie prekročiť červená línia, za ňou je dodávka ruského plynu, na ktorý sa sankcie nesmú vzťahovať.
     

Mitterlehner, ktorý je aj ministrom hospodárstva, poznamenal, že "prirodzene ako minister hospodárstva nemám nijakú radosť zo sankcií", ale nedá sa uhýbať pred nimi, ide o solidaritu v rámci EÚ.
     

Práca zamestnancov na skrátený úväzok, takzvaná kurzarbeit, sa vo viacerých rakúskych firmách osvedčila už počas hospodárskej krízy, ktorá sa objavila v EÚ po krachu niektorých veľkých amerických veľkobánk na jeseň v roku 2008. Namiesto prepúšťania pracovníkov sa im upravil primerane mesačný pracovný úväzok tak, že po skončení krízy nemuseli firmy hľadať nových zamestnancov, ale začali v celom rozsahu vyťažovať svoje pracovné sily, ktoré mali k dispozícii. Štát v istom rozsahu vyrovnával finančnú stratu zamestnancov. Podobný model nedávno schválila aj česká vláda pre firmy, ktoré v dôsledku zastavenia dodávok do Ruska budú mať dočasne nadbytok pracovníkov. Informoval o tom spravodajský televízny kanál ČT24. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies