Rakúska strana FPÖ hodlá napadnúť výsledky prezidentských volieb

NETKY.SK • 5 Jún 2016, 08:51 • 2 min
Rakúska strana FPÖ hodlá napadnúť výsledky prezidentských volieb

VIEDEŇ - Protiimigračne zameraná Slobodná strana Rakúska (FPÖ) s najväčšou pravdepodobnosťou formálne napadne výsledky májových prezidentských volieb a vyzýva na zákaz hlasovania pomocou korešpondenčných lístkov. Pre rozhlasovú stanicu Ö1 to povedal líder FPÖ Heinz-Christian Strache.

slovakia

left justify in out

"Je to veľmi pravdepodobné, na viac než 50 percent," vyhlásil predseda strany s tým, že "ak právni experti potvrdia nezrovnalosti, potom budeme mať zodpovednosť za demokraciu". Podľa jeho slov strana učiní rozhodnutie o ďalšom postupe na budúci týždeň v stredu, čo je konečný termín pre podanie podnetu, píše agentúra Reuters.


FPÖ prešetruje niekoľko pochybení v jednotlivých volebných miestnostiach, ktoré vyplávali na povrch po hlasovaní - od príliš včasného zrátania hlasovacích lístkov zaslaných poštou po zveličený počet hlasov.


"Hlasovanie korešpondenčnými lístkami vo svojej súčasnej podobe musí byť zrušené," dodal pre rakúsky rozhlas Strache, podľa ktorého posielanie volebných lístkov poštou nespĺňa ústavnú požiadavku tajného hlasovania.
Kandidát FPÖ Norbert Hofer tesne prehral v prezidentských voľbách 22. mája proti bývalému lídrovi Zelených a zástancovi proeurópskej politiky Alexandrovi Van der Bellenovi. Kým po sčítaní hlasov priamo vo volebných miestnostiach s malým náskokom viedol Hofer, na ďalší deň o konečných výsledkoch rozhodli práve hlasy odovzdané poštou.


Van der Bellen získal 50,3 percenta hlasov, Hofer 49,7 percenta. Išlo o najtesnejší výsledok prezidentských volieb v rakúskych dejinách. Oboch súperov delilo iba 0,6 percenta, čo predstavuje 31.026 hlasov. Van der Bellen sa ujme úradu 8. júla, keď vystrieda odchádzajúceho prezidenta Heinza Fischera.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona