Rakúska polícia uvalila väzbu na komplica, ktorý strieľal na policajtov pri lúpeži v Bille

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 18:26 • 2 min
Rakúska polícia uvalila väzbu na komplica, ktorý strieľal na policajtov pri lúpeži v Bille

VIEDEŇ - Krajinský súd vo Viedni uvalil dnes vyšetrovaciu väzbu na komplica zastreleného rodáka z Bosny a Hercegoviny, ktorý prišiel o život v sobotu večer vo Viedni pri zásahu policajného útvaru osobitého určenia. Stalo sa tak po neúspešnom pokuse o lúpež v jednej z prevádzok obchodného reťazca Billa.

slovakia

left justify in out

Informácie priniesla tlačová agentúra APA s odvolaním sa na hovorkyňu súdu Christinu Salzbornovú a hovorcu polície Paula Eidenbergera. Šesťdesiattriročný muž, lupičov spolubývajúci, sa síce polícii priznal, že páchateľa odviezol na miesto ozbrojeného prepadu. Tvrdil však, že nevedel nič o jeho úmysloch. Pred sudcom napokon nevypovedal.

 

Medzičasom uväznený komplic dopravil lupiča motorovým vozidlom na miesto činu a čakal neďaleko miesta činu, v čínskej reštaurácii. Uveril vraj jeho slovám, že sa chce stretnúť so známymi.

Kriminalisti predpokladajú, že 49-ročný Bosniak, ktorý bol prihlásený na pobyt v rakúskej metropole, mal na svedomí niektoré podobné, doteraz neobjasnené lúpeže z minulosti. Nevylučujú, že mohol zmeniť aj identitu.

 

Muž, ktorý sa najskôr - krátko pred záverečnou - ukryl v predajni, kde následne zajal dve zamestnankyne a 18-ročného mladíka a žiadal vydať tržbu. Nevšimol si však, že mladý zamestnanec stihol spustiť alarm. Na miesto dorazili tri policajné patroly a už po príchode prvej z nich došlo k streľbe. Lupič najskôr nútil jednu zo zamestnankýň, aby policajtom povedala, že je všetko v poriadku. Neskôr sa však policajtom nečakane ukázal a bez varovania vystrelil, pričom zranil dvoch z nich. Vzápätí sa dal na útek, pričom ho jeden z policajtov zasiahol.

 

Prvý z mužov zákona, ktorý dostal zásah do brucha a stehna, nebol v ohrození života. Druhý, ktorý prešiel do výkonu služby iba v máji, zomrel na následky ťažkého poranenia hlavy napriek enormnej snahe lekárov a urgentnej operácii.

 

Rakúsky kancelár Christian Kern v tejto súvislosti poukázal na riziká, aké berú na svoje plecia príslušníci polície. V podobnom duchu sa vyslovili aj vicekancelár Reinhold Mitterlehner, predstavitelia opozičných strán, viedenský starosta Michael Häupl, krajinský premiér z Korutánska (odkiaľ zosnulý policajt pochádzal) Peter Kaiser či predstavitelia zainteresovaných odborových organizácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies