Rakúska ministerka vnútra sa vyslovila za európsku alianciu proti terorizmu

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 18:57 • 2 min
Rakúska ministerka vnútra sa vyslovila za európsku alianciu proti terorizmu

ST. PӦLTEN - Za úzku spoluprácu európskych krajín vrátane štátov západného Balkánu v boji proti terorizmu a prevádzačstvu sa vyslovila dnes rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak na tlačovej konferencii v St. Pöltene, kde vyvrcholili dvojdňové rokovania za účasti ministrov vnútra niektorých európskych krajín a inštitúcií ako UNHCR alebo Interpol v rámci bezpečnostného partnerstva Forum Salzburg. Informáciu priniesla tlačová agentúra APA.
     

Rakúska ministerka vnútra ilustrovala nutnosť konať v oblastiach azylantov a migrantov na konkrétnych číselných údajoch, podľa ktorých sa vlani na územie Európskej únie dostalo ilegálne 278.000 ľudí. Trend naznačuje pritom stúpajúcu krivku, pričom 60 percent utečencov volí cestu cez Stredozemné more, 40 percent cez Balkán.
     

Miklová-Leitnerová pripomenula intenzívnu spoluprácu so subjektmi ako FRONTEX, UNHCR a EASO a dodala, že sa pracuje na širokej aliancii proti prevádzačom.
     

Podľa jej slov by sa malo zastaviť prisťahovalectvo z tzv. bezpečných tretích krajín, aby kapacity azylového systému zostali k dispozícii pre tých, ktorí naozaj potrebujú útočisko. Situáciu v tejto oblasti aktuálne komplikuje vlna vysťahovalcov nielen z Kosova, ale aj Albánska.
     

Práve prítomný albánsky minister vnútra Saimir Tahiri urgoval zrýchlenie azylového konania v európskych krajinách vrátane Rakúska a informoval aj o osvetovej akcii v jeho krajine s cieľom informovať občanov, že z hospodárskych dôvodov im azyl nebude poskytnutý.
     

Na margo boja proti terorizmu, z ktorého zintenzívnenia vyjadrila rakúska ministerka vnútra obavy, odznelo, že boj proti nemu vyžaduje efektívnu výmenu informácií pri zapojení Europolu i Interpolu. Miklová-Leitnerová sa súčasne vyslovila popri preventívnych opatreniach aj za zosilnenie bezpečnostnej siete v prípade cestujúcich teroristov zo zahraničia, ktorých počet v Sýrii sa odhaduje aktuálne na asi 5000, ale aj za odstránenie webových stránok s islamistickým obsahom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona