Rakúska koalícia tretí záchranný balík pre Grécko podporí, opozícia nie

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 12:42 • 2 min
Rakúska koalícia tretí záchranný balík pre Grécko podporí, opozícia nie

VIEDEŇ - Poslanci rakúskeho parlamentu dnes na mimoriadnej schôdzi búrlivo diskutovali o treťom záchrannom balíku pre Grécko. Zatiaľ čo koaličné strany ho podporujú, opozícia je proti.

slovakia

left justify in out

Predseda poslaneckého klubu sociálnych demokratov (SPÖ) Andreas Schieder zdôraznil, že jeho strana podporuje ďalší balík pomoci pre Grécko a mandát pre vládu na jeho presadzovanie. Rozhodnutie to podľa neho nie je ľahké, ale správne. Grexit by bol totiž "katastrofou" pre občanov Grécka a ekonomický rozvoj tohto balkánskeho štátu, no dotkol by sa aj rakúskej ekonomiky.

 

Šéf frakcie ľudovcov (ÖVP) Reinhold Lopatka vo svojom vystúpení kritizoval postoj Zelených: "Nepodať topiacemu sa záchranné koleso, to je vaša solidarita?" spýtal sa. Zelení sú podľa neho na rovnakej lodi so slobodnými (FPÖ), len si to nevšimli. Kritike podrobil aj gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa a jeho stranu SYRIZA za to, že zatiaľ sa nepustili do potrebných reforiem. Vyjadril nádej, že ďalšia pomoc Grécku odvráti "katastrofu", preto ju ÖVP podporí.

 

Slobodní podľa šéfa svojho poslaneckého klubu Heinza-Christiana Stracha trvajú na vystúpení Grécka z eurozóny: Tretí záchranný balík pre túto krajinu sa tak, ako predchádzajúce nedostane k bežným ľuďom, ale k "bankám a špekulantom". Chybou bolo už prijatie Grécka do eurozóny. Strache si myslí, že Atény by sa mali vrátiť k drachme a v Rakúsku by sa malo o treťom záchrannom balíku uskutočniť referendum.

 

Najnovšia pomoc pre Grécko je podľa šéfky frakcie Zelených Evy Glawischnigovej iba oddialením Grexitu, preto s ňou nesúhlasí. Aj ona sa obáva, že väčšina pomoci bude vynaložená na splácanie dlhov a nedostane sa k obyvateľom alebo do ekonomiky. Z tohto dôvodu by bola za odpustenie dlhov Grécku a od Atén by očakávala napríklad prehodnotenie privatizácie a zníženie vojenských výdavkov.

 

Proti ďalšej pomoci Grécku sa vyslovili aj opozičné strany Team Stronach a NEOS.

 

Rakúsky kancelár Werner Faymann vyzval poslancov, aby jeho vláde udelili mandát na rokovania o ďalšej pomoci pre Grécko. Tretí balík je "prvý krok" a "seriózna príležitosť", povedal Faymann.

 

Na schválenie tretieho záchranného balíka pre Grécko stačí rakúskej vládnucej dvojkoalícii jednoduchá väčšina hlasov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona