Rakúšania sú naštvaní na nové jadrové bloky v Mochovciach

NETKY.SK • 3 Apríl 2019, 18:16 • 2 min
Rakúšania sú naštvaní na nové jadrové bloky v Mochovciach

BRATISLAVA - Rakúšania znova útočia na dostavbu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne v Mochovciah (EMO).

slovakia

left justify in out

Protijadrová organizácia Global2000 s odvolaním sa na anonymný zdroj tvrdí, že masívna, jeden a pol metra hrubá železobetónová obálka nového reaktora v Mochovciach nie je dosť bezpečná, lebo sa do nej vŕtalo a kotvili sa do nej technológie.

 

Zavádzajúce tvrdenia

 

„Ostro sa vyhradzujeme voči spôsobu, akým spomínaná organizácia šíri v rakúskych médiách poplašné správy o nových jadrových blokoch v Mochovciach,“ zdôraznil hovorca Slovenských elektrární Miroslav Šarišský.

Tvrdenie protijadrovej rakúskej organizácie je podľa Slovenských elektrární zavádzajúce a nepravdivé. „Ukazuje to na absolútnu neznalosť komplexných projektov zvyšovania seizmickej odolnosti rozostavaných aj existujúcich jadrových elektrární a na cielené šírenie strachu a paniky medzi obyvateľmi Rakúska a Slovenska,“ dodal Šarišský.

 

img


Počas výstavby nových mochoveckých blokov realizovali Slovenské elektrárne komplexný projekt zvyšovania seizmickej odolnosti. V rámci neho bolo na oboch blokoch nainštalovaných viac ako 60 tisíc oceľových kotviacich platní podľa inžinierskych prepočtov a schváleného projektu.

 

Testovanie bezpečnosti

 

„Výsledkom je zvýšenie odolnosti oboch blokov voči akýmkoľvek zemetraseniam, ktoré by sa mohli vyskytnúť na území lokality jadrovej elektrárne Mochovce, a prekročenie medzinárodných štandardov v tejto oblasti,“ uviedol Šarišský.

Slovenské elektrárne podľa neho v uplynulých týždňoch veľmi dôkladne testovali tesnosť hermetickej zóny elektrárne.

 

„Zaznamenali sme vynikajúci výsledok. Parametre hermetickej zóny sú pri natlakovaní na 150 kilopascalov takmer dvojnásobne lepšie ako limity určené Úradom jadrového dozoru SR (ÚJD). Vyjadrenia o netesnosti alebo oslabení odolnosti hermetickej zóny preto kategoricky odmietame,“ zdôraznil Šarišský.

 

img


Cieľom rakúskej protijadrovej organizácie Global2000 je podľa slovenského dominantného výrobcu elektriny zastavenie uvádzania 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce do prevádzky akýmikoľvek prostriedkami.

 

Šírenie poplašných správ

 

„Vrátane vytvárania mediálneho tlaku na rakúsku vládu. Využívajú na to prostriedky, ktoré hraničia so šírením poplašných správ. Ich požiadavky a návrhy považujeme za účelové a odmietame ich v plnom rozsahu,“ uzavrel Šarišský.

„Na základe informácií, ktoré nám boli poskytnuté, musíme konštatovať, že statika budovy reaktora je oslabená a hermetické komory, ktoré by mali zastaviť únik rádioaktívneho materiálu v prípade vážnej nehody, sú poškodené,“ povedal hovorca Global 2000 Reinhard Uhrig.

 

Prijatie relevantných opatrení


Rakúski sociálni demokrati medzitým vzniesli v parlamente požiadavku na ministerku životného prostredia Elisabeth Köstinger. Ich hovorca Erwin Preiner chce od ministerky vedieť, aké okamžité kroky podnikne na zabránenie plánovanému uvedeniu oboch blokov do prevádzky.

 

Taktiež sa ministerky pýta, prečo už neprijala relevantné opatrenia počas rakúskeho predsedníctva v Rade Európskej únie. a či už prebehlo nové posúdenie vplyvov projektu na životné prostredie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona