Rakúšania s Maďarmi 138-krát, Király prekoná rekord

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 13:17 • 2 min
Rakúšania s Maďarmi 138-krát, Király prekoná rekord

BORDEAUX - Keď sa v utorok v zápase F-skupiny majstrovstiev Európy vo Francúzsku proti sebe postavia futbalisti Rakúska a Maďarska, bude to už 138. vzájomný duel týchto dvoch krajín.

slovakia

left justify in out

A hoci doterajšia bilancia vyznieva lepšie pre južných susedov Slovenska než západných (66 víťazstiev, 31 víťazstiev, 40 prehier), teraz v Bordeaux určite nebudú favoritmi. Rakúšania prešli kvalifikáciou bez jedinej prehry (9-1-0, skóre 22:5), keď nechali za sebou Rusov, Švédov či Čiernohorcov a môžu patriť medzi šťuky záverečného turnaja.

"Kvalifikácia je už za nami, ja nežijem minulosťou," citoval oficiálny server šampionátu trénera Marcela Kollera. "Majú veľmi dobrý stred poľa a sú disciplinovaní. My musíme predviesť náš zvyčajný výkon a hrať s potrebnou dávkou rizika," povedal stredopoliar Julian Baumgartlinger, ktorý po sezóne 2015/2016 prestúpil z Mainzu do Leverkusenu v rámci nemeckej I. bundesligy.

V maďarskej bránke podľa všetkého nastúpi Gábor Király, ktorý sa vo veku 40 rokov a 72 dní stane rekordérom ME. Prekoná doterajšie veteránske maximum Nemca Lothara Matthäusa, ktorý štartoval na kontinentálnom šampionáte 2000 vo veku 39 rokov a 91 dní. Király si v marci 1998 odkrútil debut v reprezentácii práve proti Rakúsku a už po štyroch minútach chytil pokutový kop obávanému rakúskemu kanonierovi Antonovi "Tonimu" Polsterovi. "To bola vtedy senzácia. Sú to pekné spomienky. Vyhrali sme 3:2. Niečo nezabudnuteľné. Ešte keď pôsobil v Nemecku, často sme sa míňali na letisku. Vždy ma už z diaľky hlasito zdravil: Servuuus, Gábooooor," zalistoval Király v pamäti osemnásť rokov nazad v rozhovore pre Die Presse.

Pre Maďarov je to prvá účasť na kontinentálnom šampionáte od roku 1972. "Tento turnaj si treba užiť. Posledných tridsať rokov sme vždy drukovali iným, teraz budeme pri tom!" poznamenal Király, ktorý už dve desaťročia - bez ohľadu na počasie - chytá v šedých teplákoch. Maďari nemajú od šampionátu prehnané očakávania, svoje šance vidia triezvo. "S Islandom sa pobijeme o tretie miesto v skupine, kde sú favoritmi Portugalsko a Rakúsko," podotkol asistent trénera Andreas Möller, ktorý s Nemcami ako hráč ovládol ME 1996. "Sme šťastní, že tu môžeme byť a nevieme sa dočkať. Veľa trénujeme, aby sme boli dobre pripravení na Rakúsko. Čakajú na nás nároční súperi, ale chceme dôstojne reprezentovať Maďarsko," doplnil pre M4 Sport jeho súčasný nadriadený a krajan Bernd Storck.

Najväčšej rakúske hviezde Davidovi Alabovi je jedno, na aký post ho zaradí tréner Marcel Koller. "Som flexibilný hráč, čo nie je tajomstvo. Keď sa dostanem do rytmu, veci idú ľahšie, ale aj počas zápasu sa viem prispôsobiť viacerým pozíciám," tvrdí Alaba, jedna z opôr nemeckého majstra Bayernu Mníchov. Šláger susediacich krajín povedie domáci rozhodca Clément Turpin, výkop je v utorok 14. júna o 18.00 h.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies