Rakúšania rozhodujú o zložení nového parlamentu

NETKY.SK • 29 September 2013, 09:46 • 2 min
Rakúšania rozhodujú o zložení nového parlamentu

VIEDEŇ - Vládnuca veľká koalícia pod vedením 53-ročného spolkového kancelára Wernera Faymanna by chcela vo svojom spojenectve pokračovať ďalej.

slovakia

left justify in out

Zhruba 6,3 milióna oprávnených voličov v Rakúsku dnes vo voľbách rozhoduje o zložení nového parlamentu. Informovala o tom agentúra DPA.

Prvé z približne 11.000 volebných miestností sa podľa rakúskej tlačovej agentúry APA otvorili už o 05.30 h, väčšinu volebných miestností však otvárali o 07.00 či 08.00 h.

Voľby sa končia o 17.00 h zatvorením posledných volebných miestností, krátko po tom sa očakáva zverejnenie prvých prognóz a čiastkových výsledkov. Predbežné výsledky hlasovania plánujú zverejniť pred 20.00 h.

Vládnuca veľká koalícia pod vedením 53-ročného spolkového kancelára Wernera Faymanna by chcela vo svojom spojenectve pokračovať ďalej, pripomína DPA. Sociálni demokrati zo SPÖ a konzervatívni ľudovci z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) sa však podľa prieskumov spoločne len tesne dostávajú na hranicu 50 percent.

O tretie miesto bojuje pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) a Zelení. S napätím sa očakáva, ako dopadne 81-ročný miliardár Frank Stronach so svojou novozaloženou euroskeptickou stranou Team Stronach. V prípade, že by sa do parlamentu cez nevyhnutnú štvorpercentnú hranicu dostali aj pravicovo-liberálna strana Nové Rakúsko (NEOS) a bývalá strana Jörga Heidera Zväz za budúcnosť Rakúska (BZÖ), v zákonodarnom zbore by sa ocitlo sedem strán - išlo o najväčší počet v histórii krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona