Rakúšania rozhodujú o novom prezidentovi

NETKY.SK • 24 Apríl 2016, 10:52 • 2 min
Rakúšania rozhodujú o novom prezidentovi

VIEDEŇ - Obyvatelia Rakúska začali dnes ráno hlasovať v prezidentských voľbách, ktoré sú považované za skúšku popularity vládnucej koalície sociálnych demokratov a ľudovcov. Kandidáti podporovaní vládnymi stranami podľa prieskumov nemajú šancu na víťazstvo, čo v prípade Rakúska predstavuje novú situáciu, svedčiacu o veľkej nespokojnosti voličov, píšu zahraničné agentúry DPA a AP.

slovakia

left justify in out

O funkciu spolkového prezidenta sa uchádza tentoraz päť mužov a jedna žena, spomedzi ktorých si môže vyberať približne 6,4 milióna občanov starších ako 16 rokov. Volebný víťaz vystrieda prezidenta Heinza Fischera, ktorý po 12 rokoch úradovania nemôže viac kandidovať.

 

Očakáva sa, že v prvom kole volieb nezíska žiadny z kandidátov nadpolovičnú väčšinu hlasov a dvaja najúspešnejší tak postúpia do druhého kola, naplánovaného na 22. mája.

 

Podľa prieskumov majú dobrú šancu na postup do druhého kola bývalý šéf rakúskych Zelených Alexander Van der Bellen, kandidát pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer, ako aj nezávislá uchádzačka Irmgard Grissová. Malú nádej na úspech majú, naopak, Rudolf Hundstorfer a Andreas Khol - kandidáti vládnucej koalície Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) a Rakúskej ľudovej strany (ÖVP).

Prvé odhady volebných výsledkov by mali byť známe okolo 17.30 h.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies