Rakúšania ocenili Antona Srholca za jeho angažovanosť v čase komunizmu

NETKY.SK • 22 Máj 2015, 19:53 • 2 min
Rakúšania ocenili Antona Srholca za jeho angažovanosť v čase komunizmu

VIEDEŇ – Rakúšania dnes vo Viedni ocenili slovenského katolíckeho kňaza Antona Srholca. Stal sa laureátom ceny Leopolda Kunschaka - za prácu v sociálnej oblasti a aktivitu v oblasti ľudských práv počas komunistického režimu. Na pôde rakúskeho parlamentu spolu so Srholcom vyznamenali napríklad aj bývalého predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya.

slovakia

left justify in out

Cenu za Srholca prevzal z rúk rakúskeho vicekancelára a spolkového ministra vedy, výskumu a hospodárstva Reinholda Mitterlehnera jeho brat Michal Srholec. Podľa jeho slov ide o ocenenie Antonovej celoživotnej námahy. "Pre mňa, o 12 rokov mladšieho brata, bol vždy vzorom. A ten vzor platí až do dnešných dní,“ uviedol Michal Srholec. Ako dodal, jeho brat obetoval pre ľudí celý svoj život. "To sa mi na ňom páči," dodal.

 

Ocenenie zo zahraničia nebolo podľa Michala Srholca neočakávané. "Rakúšania niekedy lepšie ocenia naše osobnosti ako my u nás doma. Ale zrejme sú to aj dlhodobé podmienky, tá tradícia a ekonomická stabilita Rakúska je iná, že jednoducho to váženie hodnôt je možno lepšie, ako je to u nás," dodal.

 

Cenu Leopolda Kunschaka udeľujú od roku 1965 v oblasti humanitných vied, spoločenských vied a ekonomiky a je pomenovaná po rakúskom politikovi Leopoldovi Kunschakovi (1871-1953). V minulosti ju získali napríklad Joseph Ratzinger, Jean-Claude Juncker, či v roku 2014 Mikuláš Dzurinda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies