Rakúšan podozrivý z vojnových zločinov na Ukrajine je vydaný z Poľska do svojej vlasti, kde sa postaví pred súd

NETKY.SK • 31 Máj 2017, 08:25 • 2 min
Rakúšan podozrivý z vojnových zločinov na Ukrajine je vydaný z Poľska do svojej vlasti, kde sa postaví pred súd

VIEDENSKÉ NOVÉ MESTO - Rakúšan Benjamin F. (25), ktorého koncom apríla zadržali v Poľsku a v pondelok vydali na trestné stíhanie do vlasti, poprel dnes opodstatnenosť podozrení z účasti na vojnových zločinoch na Ukrajine existujúcich voči jeho osobe.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak pri jeho prvom výsluchu na prokuratúre vo Viedenskom Novom Meste, informovala tlačová agentúra APA i rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na jeho právneho zástupcu.

 

Podľa advokáta sa obvinenia z vraždenia zajatcov u jeho mandanta stretli s neporozumením, pričom na nich podozrivý hodnoverne reagoval. O obvineniach z vraždenia civilistov sa dnes vôbec nehovorilo, dodal právny zástupca.

 

O prípadnom uvalení vyšetrovacej väzby na podozrivého by sa mohlo rozhodnúť podľa informácií z prokuratúry v stredu. Benjamina F. zadržali poľské orgány na základe európskeho zatykača vydaného Rakúskom, keď smeroval na Ukrajinu.

 

Rakúšan mal podľa prokuratúry bojovať na ukrajinskej strane, pričom zabil vojakov protivníka, ktorí sa už predtým vzdali, respektíve civilistov. Týchto vojnových zločinov sa mal dopustiť na jar 2016, uviedol ešte skôr hovorca príslušnej prokuratúry.

 

Podľa oficiálnych údajov ukrajinského rezortu obrany bol Rakúšan od 17. mája 2016 príslušníkom 59. brigády ukrajinských ozbrojených síl a 15. decembra 2016 sa bez povolenia vzdialil od svojho útvaru. Hovorca Pravého sektora potvrdil pôsobenie Benjamina F. v spomínanej brigáde, avšak poprel správy médií, podľa ktorých pred vstupom do ukrajinskej armády bojoval v radoch dobrovoľníckeho práporu tejto ultrapravicovej organizácie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies