Rakúšan Mayer šokujúco víťazom zjazdu

NETKY.SK • 9 Február 2014, 10:48 • 2 min
Rakúšan Mayer šokujúco víťazom zjazdu

ROZA CHUTOR - Prekvapujúcim víťazom zjazdu mužov na zimných olympijských hrách v Soči sa stal Rakúšan Matthias Mayer.

slovakia

left justify in out

O šesť stotín sekundy zaostal Talian Christof Innerhofer a bronz berie s odstupom 10 stotín Nór Kjetil Jansrud. Najväčší favoriti zostali na 3495 m dlhej technickej trati bez medaily. Líder hodnotenia zjazdu vo Svetovom pohári Nór Aksel Lund Svindal skončil štvrtý a 36-ročný americký veterán Bode Miller dokončil zrejme svoj posledný olympijský zjazd v kariére na 8. mieste.

Víťazný Mayer (23) nikdy predtým nestál v zjazde v pretekoch Svetového pohára na stupňoch víťazov. Jeho doteraz najväčším úspechom v tejto kráľovskej disciplíne bolo 5. miesto z decembrového Bormia. V hodnotení zjazdu mu vo Svetovom pohári patrila pred ZOH v Soči 11. priečka. Rakúšania sa vďaka Mayerovi tešia z olympijského víťaza v zjazde po 12 rokoch. Vtedy v americkom Salt Lake City triumfoval Fritz Strobl. Celkovo v histórii zimných olympijských hier majú siedmeho víťaza zjazdu. Mayer sa zaradil k takým rakúskym velikánom alpského lyžovania pod piatimi kruhmi, akými boli Toni Sailer, Franz Klammer či Leonhard Stock.

"Moja ambícia bola byť rýchly ako sa len dá a dostať sa čo najvyššie. Je neuveriteľné, že sa mi podarilo získať zlato. Som šťastný," uviedol v prvej reakcii pre ORF Matthias Mayer. Neskôr pre RTVS usmievavý víťaz podotkol: "Je to výnimočný úspech nielen pre mňa, ale v živote každého športovca, ktorý sa stane olympijským šampiónom. Už ráno som mal veľmi dobrý pocit a keď som po dojazde Bodeho Millera videl, že zostal vo výsledkoch za mnou, bol som prekvapený a začal som veriť vo veľký úspech. Užívam si to ako sa len dá." Sklamaný Američan Bode Miller pre RTVS povedal: "Bola to veľká šanca, ale nevyužil som ju. Nedokázal som sa prispôsobiť zmeneným podmienkam na trati. Viditeľnosť bola iná ako počas tréningov, ale všetci sme mali rovnaké podmienky. Nebol to môj deň, ale motiváciu do budúcnosti nestrácam."

Olympijský zjazd v stredisku Roza Chutor neďaleko Červenej Poľany absolvoval aj jeden Slovák Martin Bendik. Dvadsaťročný Popradčan s vysokým štartovým číslom 43 na trati veľmi neriskoval a s odstupom 9,16 s sa zaradil na 45. miesto celkového poradia. Olympijský zjazd dokončilo 47 pretekárov z pôvodnej päťdesiatky na štarte. "Som rád, že som vôbec došiel do cieľa. Trať bola ako jedno veľké hokejové klzisko, ale s množstvom náročných pasáží," povedal v prvej reakcii pre RTVS Martin Bendik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies