Rakovine krčka maternice dokáže zabrániť prevencia, Slovenky ju ignorujú

NETKY.SK • 12 Október 2015, 08:37 • 2 min
Rakovine krčka maternice dokáže zabrániť prevencia, Slovenky ju ignorujú

BRATISLAVA - Pokiaľ by sa dobre robil skríning rakoviny krčka maternice, nemalo by ochorenie podľa odborníkov ani existovať. Skríning sa u nás robí od polovice minulého storočia, ženy však prevenciu zanedbávajú.

slovakia

left justify in out

"Keby bola dobrá sekundárna prevencia, v rámci ktorej sa vyhľadávajú predrakovinové alebo začiatočné ešte bezpríznakové štádiá, rakovina krčka maternice by mala byť len raritou," uviedol docent Martin Redecha, gynekológ z I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava, Nemocnica Sv. Cyrila a Metoda.

 

Za vznik tohto typu rakoviny sú zodpovedné tzv. ľudské papilomavírusy. Ide o vysoko nákazlivý bežne sa vyskytujúci vírus. Počas života sa ním nakazí väčšina žien. "Infekcia HPV sa považuje za najčastejšie sexuálne prenosné ochorenie. Infekcia však ešte ochorenie automaticky neznamená. To vzniká až vtedy, keď sa vírus dokáže v bunke uplatniť, začne fungovať a spôsobí v nej zmeny. To, že je žena v súčasnosti HPV pozitívna, ešte nemusí nič znamenať, za pol roka už pravdepodobne nebude," vysvetlil docent Redecha.

 

Skríningovou metódou rakoviny je cytologické vyšetrenie steru z krčka maternice tzv. PAP test. Na Slovensku ho absolvuje asi len tretina žien. Cieľovou populáciu sú ženy bez príznakov vo veku 23 až 64 rokov. Prvé dve cytologické vyšetrenia sa vykonávajú v ročnom intervale. Ak sú negatívne, robia sa každé tri roky. Nevýhodou PAP testu je, že nemusí odhaliť všetky predrakovinové stavy a včasné štádiá rakoviny. Okrem falošnej negativity a pozitivity je zaťažený aj určitým množstvom nehodnotiteľných vzoriek.

 

V niektorých krajinách sa ako alternatíva cytologického skríningu využívajú HPV testy, keďže bez HPV rakovina nevznikne. "U nás sa zatiaľ zo zákona využíva v skríningu cytológia, na HPV sa ženy testujú len v niektorých prípadoch. V blízkej budúcnosti bude treba urobiť rozsiahle štúdie, ktorý z týchto postupov je jednoduchší, účinnejší a lacnejší, či robiť cytologický skríning, alebo využiť HPV testovanie," povedal docent Redecha.

 

Slovenky majú k dispozícii viacero typov testov. "Sú testy, ktoré diagnostikujú vysokorizikové skupiny, neukážu však presne, o aký typ HPV ide. Potom sú testy ako cobas HPV test založené tiež na diagnostike vírusovej DNA, ktoré rozlišujú všetky vysokorizikové typy, samostatne však typy HPV 16 a 18. Tento test rozpoznáva najnebezpečnejšie typy 16 a 18 plus skupinu ostatných vysokorizikových typov. Presne určí najnebezpečnejšie dva typy, v prípade, že je tam iný vysokorizikový typ, tiež potvrdí jeho prítomnosť," ozrejmil docent Redecha.

 

Kým HPV test diagnostikuje infekciu, PAP test už diagnostikuje určité zmeny, ktoré pri vývoji rakoviny postupne v sliznici vznikajú. "Čiže diagnostikuje už začínajúce ochorenie," vysvetlil Redecha. Odborníci u nás momentálne odporúčajú testovať na prítomnosť HPV predovšetkým dve skupiny žien – ženy nad 30 rokov s nejasným cytologickým nálezom a pacientky po konizácii krčka maternice.

 

Rakovina krčka maternice je štvrté najčastejšie nádorové ochorenie žien. Pokiaľ sa u ženy odhalia predrakovinové lézie, je potrebné odstrániť zmenené bunky na krčku maternice, ktoré by mohli viesť ku vzniku rakoviny. Zákrok sa nazýva konizácia. Voľba liečby samotnej rakoviny už závisí od viacerých faktorov. Okrem chirurgických metód sa využívajú aj rádioterapia a chemoterapia, ako aj liečba cielenými liekmi – takzvanými monoklonovými protilátkami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona