Rakovina prsníka recidivuje asi u polovice vyliečených pacientok

NETKY.SK • 25 Október 2010, 07:15 • 2 min
Rakovina prsníka recidivuje asi u polovice vyliečených pacientok

Rakovina prsníka recidivuje asi u polovice vyliečených pacientok

slovakia

left justify in out

img

Rakovina prsníka, ktorá sa ročne diagnostikuje asi u 2000 slovenských žien, sa po úspešnom vyliečení znovu objaví asi u polovice pacientok. Ako ozrejmila bratislavská onkologička Zuzana Syčová-Milá, to, či sa ochorenie vráti, záleží aj od štádia, v akom sa podchytí. Podľa jej slov čím menší je nádor, ako aj pozitivita lymfatických uzlín, tým majú pacientky väčšiu šancu na prežitie. Rakovina prsníka sa najčastejšie vráti do piatich rokov, ale, ako upozornila Syčová-Milá, riziko recidívy existuje u vyliečených žien celý život.
Pacientky musia preto po skončení liečby chodiť na pravidelné kontroly. Najčastejšie bývajú odporúčané každé tri až štyri mesiace počas prvých dvoch až troch rokov po liečbe, neskôr jeden- až dvakrát do roka. Rakovina prsníka môže recidivovať lokálne, čo je však podľa Syčovej-Milej málo časté. Nádor sa skôr objaví v druhom prsníku. Lekári tiež u pacientok sledujú možný vznik vzdialených metastáz. Rakovina sa môže vrátiť do pečene, ale aj kostí. Samotné ženy by mali zbystriť pozornosť v prípade bolestí hlavy, zvracania, neurologických a psychických porúch, ako aj nechutenstva, zvýšenej teploty či bolesti pod pravým rebrovým oblúkom.
S cieľom podporiť ženy s rakovinou prsníka a ukázať im, že liečbou sa život nekončí, ale prináša šancu na nový začiatok, vznikol projekt s názvom Dôverujte liečbe, verte sama sebe. Jeho výsledkom je kalendár s fotografiami a citátmi vyliečený žien. Distribuovať ho budú na onkologické oddelenie, lekárom, ako aj ženám, ktoré toto ochorenie postihlo. O kalendár tiež možno požiadať v HER klube, ktorý založila jedna zo žien, Zuzana Böhmová, ktorá s týmto ochorením bojuje v súčasnosti už po druhý raz. Na webovej stránke klubu je pre záujemkyne k dispozícii aj poradňa lekára, ako aj priestor na výmenu problémov a skúseností jednotlivých pacientok.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies