Rakovina krčka maternice v SR stúpa, ženy to môžu zmeniť

NETKY.SK • 13 September 2012, 11:35 • 2 min
Rakovina krčka maternice v SR stúpa, ženy to môžu zmeniť

Rakovina krčka maternice v SR stúpa, ženy to môžu zmeniť - Pre ženy Slovensko je z hľadiska prevencie rakoviny krčka maternice na úplnom chvoste 34 krajín OECD. Každý rok ochorie takmer 600 Sloveniek a vyše 200 zomrie, čo je viac ako v desiatkach krajín s

slovakia

left justify in out

img

Slovensko je z hľadiska prevencie rakoviny krčka maternice na úplnom chvoste 34 krajín OECD. Každý rok ochorie takmer 600 Sloveniek a vyše 200 zomrie, čo je viac ako v desiatkach krajín sveta vrátane Talianska, Grécka, Slovinska, Portugalska či Českej republiky. Veľmi nelichotivý je aj fakt, že na Slovensku je najviac päťdesiatničiek s rakovinou krčka maternice na svete. "Sme na tom zle. Pomaly nás už udávajú ako príklad, akoby to nemalo vyzerať," uviedol na dnešnej tlačovej besede hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre gynekológiu a pôrodníctvo Miroslav Borovský.

Okrem systému verejného zdravotníctva sú na vine samotné slovenské ženy, ktoré sú ľahostajné voči svojmu zdraviu, keďže podľa štatistík až 80 percent z nich ignoruje preventívne cytologické vyšetrenia. Práve tie sú však najúčinnejšou zbraňou v boji proti zákernej chorobe. Ak sa ochorenie odhalí včas, je možné ho s veľkou úspešnosťou liečiť. Rakovinu krčka maternice spôsobuje ľudský papilomavírus HPV, ktorý sa prenáša najmä pohlavným stykom a dotykom s infikovanou kožou. Až 80 percent žien má niektorý z približne 100 druhov HPV, no rakovinu krčka maternice spôsobuje len niekoľko z nich. Toto ochorenie sa vyvíja niekoľko rokov a je nebezpečné v tom, že spočiatku vôbec nebolí a nemá žiadne viditeľné príznaky. Keďže sa dá odhaliť ešte v predrakovinovom štádiu, najlepší spôsob, ako sa brániť, je pravidelná návšteva u gynekológa. Pri súčasnom stúpajúcom trende výskytu rakoviny krčka maternice sa odhaduje, že v roku 2025 bude o 49 percent viac chorých žien vo veku nad 65 rokov. 

Cytologický skríning rakoviny krčka maternice je jedno z najúspešnejších opatrení v oblasti prevencie rakoviny v celej histórii medicíny. Pri jeho správnej aplikácii je možné znížiť výskyt karcinómu o 50 až 80 percent. Na Slovensku si každá žena môže vybrať medzi dvoma typmi vyšetrenia - bežnou cytológiou a Liquid-Based cytológiou (LBC). Prvá menovaná sa v takmer nezmenenej podobe vykonáva od roku 1928. Tá druhá je najmodernejšia metóda na svete, ktorú na Slovensku zaviedli pred dvoma rokmi. V porovnaní s bežnou cytológiou je presnejšia a účinnejšie sa pomocou nej dajú vyhodnotiť predrakovinové bunkové zmeny. Navyše sa z jedného preparátu dajú vyšetriť aj iné ochorenia a zároveň je v prípade potreby možné z tej istej vzorky realizovať ďalší odber na spresnenie diagnózy. Za toto vyšetrenie si však pacientka musí doplatiť 25 eur. 

Ak záujemkyňa o vyšetrenie zistí, že jej gynekológ alebo gynekologička toto vyšetrenie nevykonáva, môže sa obrátiť na odborníkov prostredníctvom webovej stránky www.cytologia.sk. Tam nájde kontakty, na ktorých jej pomôžu nájsť lekára a dohodnúť u neho termín vyšetrenia. Na spomínanej webovej stránke okrem toho záujemkyne nájdu množstvo informácií o rakovine krčka maternice, o mýtoch a pravdách súvisiacich s touto chorobou aj o vyšetreniach.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies