Rakovina kože sa na Slovensku bude liečiť novou metódou: Hradiť ju bude poisťovňa

NETKY.SK • 27 November 2018, 09:30 • 2 min
Rakovina kože sa na Slovensku bude liečiť novou metódou: Hradiť ju bude poisťovňa

BRATISLAVA - Prelomová liečba malígneho melanómu bude dostupná z verejného zdravotného poistenia.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) o tom informovalo v tlačovej správe. Pacienti s rakovinou kože už nebudú odkázaní na rozhodnutie poisťovne, či im účinnejšiu liečbu schváli, alebo nie. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská sa na základe odborných odporúčaní a medicínskych dôkazov rozhodla pacientom sprístupniť liek Keytruda.

 

img

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská

Zdroj: TASR

Kalavská k uvedenému rozhodnutiu pristúpila na základe dokázaných výsledkov úspešnosti liečby a odporúčaní renomovaných medicínskych odborníkov. Tí definovali tento druh liečby ako druhú šancu na život u pacientov s malígnym melanómom, kde neexistovala žiadna relevantná alternatíva. Z tejto liečby benefituje až 70 percent pacientov, uviedlo MZ.

"Liečba imunoterapiou je prelomová, naštartuje imunitu pacienta a sú to nakoniec biele krvinky, ktoré bojujú proti rakovine. Melanóm je prvou diagnózou, v ktorej imunoterapia preukázala svoj benefit a boli dosiahnuté výsledky ešte pred krátkym časom nepredstaviteľné," povedala ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská.

Kým pri liečbe bez použitia Keytrudy sa podľa ministerky o dlhodobom prežívaní pacientov pri tejto diagnóze takmer nedalo hovoriť a polovica pacientov prežívala kratšie ako 9 mesiacov, pri liečbe Keytrudou je nažive po 5 rokoch ešte viac ako 40 % ľudí. Odborníci na svetových fórach skloňujú dokonca termín “vyliečenie”.

 

img

Zdroj: SITA

Keytrudou sa na Slovensku liečilo len tento rok do septembra viac ako 50 pacientov. Všetkým musela doteraz udeliť výnimku zdravotná poisťovňa. "Už po troch mesiacoch sa dá povedať, či pacient na liečbu reaguje pozitívne. Ide o extrémne rýchlu spätnú väzbu, aká tu doteraz nebola, kedy vieme, či liečba zaberá," vysvetlil generálny riaditeľ Sekcie farmácie a liekovej politiky Peter Musil. U tých pacientov, ktorých organizmus na ňu nereaguje pozitívne, je podľa Musila liečba prerušená.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies