Raketoplán SpaceShipTwo riadili skúsení piloti

NETKY.SK • 2 November 2014, 08:55 • 2 min
Raketoplán SpaceShipTwo riadili skúsení piloti

LOS ANGELES - Americké úrady v sobotu zverejnili mená dvoch pilotov, ktorí sa nachádzali v americkom raketopláne SpaceShipTwo, ktorý v piatok vybuchol počas skúšobného letu nad Mohavskou púšťou v Kalifornii.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra Reuters s odvolaním na miestne úrady, muž, ktorý nehodu neprežil bol identifikovaný ako Michael Alsbury (39) z Kalifornie. Alsbury bol počas testovacieho letu raketoplánu britskej spoločnosti Virgin Galactic pomocným pilotom.
      

Pilot, ktorý výbuch prežil, je 43-ročný Peter Siebold. Siebold sa stihol katapultovať, avšak utrpel vážnejšie zranenia a je pod lekárskym dohľadom. "Je v bdelom stave a komunikuje so svojou rodinou aj lekármi," odkázala podľa CNN americká spoločnosť Scaled Composites, ktorá pre Virgin Galactic stroj vyvíja, a ktorá zamestnávala oboch mužov.
      

Obaja boli skúsení piloti. Alsbury bol zamestnancom Scaled Composites viac ako desať rokov a pre spoločnosť pracoval ako projektový inžinier a testovací pilot. Na tejto pozícii mal nalietaných okolo 1600 letových hodín. Siebold je vo firme od roku 1996 a počas 17 rokov nalietal 2000 hodín.
      

Príčiny nešťastia sú predmetom vyšetrovania.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies