Raketoplán Endeavour poletí dnes na poslednú cestu aj s krtkom

NETKY.SK • 29 Apríl 2011, 11:37 • 2 min
Raketoplán Endeavour poletí dnes na poslednú cestu aj s krtkom

Raketoplán Endeavour poletí dnes na poslednú cestu aj s krtkom

slovakia

left justify in out

img

Raketoplán Endeavour má dnes odštartovať z floridského Mysu Canaveral na svoju poslednú cestu do vesmíru. Jej štart k Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS je plánovaný na 21.47 hodinu SELČ.
      Na štarte rozlúčkovej misie raketoplánu sa má zúčastniť aj prezident USA Barack Obama s rodinou.
      Prítomná bude i kongresmanka Gabrielle Giffordsová, ktorá v januári utrpela vážne zranenie hlavy pri ozbrojenom útoku na mítingu s občanmi. Jej manžel, astronaut Mark Kelly bude veliť poslednej, 25. misii Endeavouru, ktorá má trvať dva týždne. Kelly povedie šesťčlennú posádku, informuje agentúra DPA.
      Jeden z astronautov - Andrew Feustel si do osobnej batožiny pribalil ako svojho maskota smejúceho sa plyšového krtka, ktorého stvoril český výtvarník Zdeňek Miler. Feustelova manželka má českých predkov. V Moravskej ústredni Brno, kde krtkov vyrábajú už 26 rokov, mohli ušiť len jeden kozmický originál pre Andrewa Feustela. Tento krtko meria 19 centimetrov a je vyrobený z mikroplyšu. NASA požadovala nehorľavý materiál a čo najmenšie vypchávky. Krtka smiech neprešiel, aj keď skafander nedostane, poznamenáva Mladá fronta DNES.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies