Raketoplán Discovery sa vrátil z 39. misie, vidieť ho bude už len v múzeu

NETKY.SK • 10 Marec 2011, 07:56 • 2 min
Raketoplán Discovery sa vrátil z 39. misie, vidieť ho bude už len v múzeu

Raketoplán Discovery sa vrátil z 39. misie, vidieť ho bude už len v múzeu

slovakia

left justify in out

img

Americký raketoplán Discovery sa dnes vrátil zo svojej 39. a zároveň poslednej misie v kozme.
      Najstarší z troch zostávajúcich raketoplánov pristal o 11.57 h miestneho času (17.57 h SEČ) na Kennedyho vesmírnom centre na floridskom Myse Canaveral.
      Šesťčlenná posádka, ktorej velil kapitán Steve Lindsey, sa v pondelok po viac ako týždni odpojila od Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).
      Raketoplán odštartoval k ISS 24. februára, so stanicou sa spojil o dva dni neskôr. Priviezol okrem iného taliansky viacúčelový modul Leonardo, humanoidného robota, náhradné diely, úložnú plošinu a zásoby. Astronauti Steve Bowen a Alvin Drew uskutočnili počas dvoch výstupov do vesmíru rozsiahle údržbárske a montážne práce.
      Po pristátí pôjde Discovery, ktorá je v prevádzke od roku 1984, do múzea. Po Discovery by sa mal 19. apríla vydať na svoj posledný let aj raketoplán Endeavour. Ešte raz by mal 28. júna vzlietnuť aj pôvodne definitívne odstavený raketoplán Atlantis.
      Kým USA nenájdu náhradu za flotilu raketoplánov, k ISS budú dočasne lietať len ruské lode Sojuz. Washington ukončil program letov raketoplánov, ktorý sa začal 12. apríla 1981, z bezpečnostných a finančných dôvodov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona