Raketa Sojuz sa spojila s vesmírnou stanicou

NETKY.SK • 17 Máj 2012, 07:09 • 2 min
Raketa Sojuz sa spojila s vesmírnou stanicou

Raketa Sojuz sa spojila s vesmírnou stanicou

slovakia

left justify in out

img

Ruská vesmírna loď Sojuz s trojčlennou posádkou sa dnes spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS). Manéver prebehol v rekordnej výške 399 kilometrov nad povrchom Zeme, oznámilo ruské riadiace stredisko.
      Loď TMA-04M vyštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane pred dvoma dňami so sedemtýždňovým oneskorením, spôsobeným technickými problémami. K spojeniu so stanicou nad mongolsko-kazašskou hranicou došlo dnes o 6.36 h SELČ. Doterajšia najväčšia výška, v ktorej tento manéver uskutočnili, bola 393 kilometrov v roku 2001.
      Posádku ISS čaká onedlho ďalšie prvenstvo - prijatie prvej americkej súkromnej vesmírnej lode na stanici. Štart dopravnej lode Dragon Capsule spoločnosti SpaceX z Mysu Canaveral je plánovaný na sobotu (19. mája).
      Sojuz priviezol na ISS troch nových členov stálej posádky, ktorými sú Rusi Gennadij Padalka a Sergej Revin a Američan Joe Acaba. Pre Acabu je príchod na stanicu ISS aj osobitným darčekom k dnešným 45. narodeninám.
      Trojica kozmonautov, ktorej misia by mala trvať štyri a pol mesiaca, po príchode na ISS rozšíri súčasnú trojčlennú posádku, veliteľa Olega Kononenka, Američana Dona Pettita a Holanďana André Kuipersa. Spoločne budú pracovať na stanici až do júla.

Zdroj: TASR/DPA, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona