Raketa Sojuz sa pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 08:20 • 2 min
Raketa Sojuz sa pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS

MOSKVA - Ruská kozmická raketa Sojuz, ktorá vyštartovala dnes v noci z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane, sa ráno pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Na palube kapsuly namontovanej na raketu TMA-13M boli Maxim Surajev z Ruskej federálnej vesmírnej agentúry (Roscosmos), Reid Wiseman z NASA a Alexander Gerst z Európskej vesmírnej agentúry. Pripojili sa k dvom Rusom a jednému Američanovi, ktorí sú na stanici od marca.
      

Raketa odštartovala o 1:57 kazašského času (21:57 SELČ) a orbitu dosiahla po necelých deviatich minútach. S medzinárodnou stanicou vo výške približne 400 kilometrov sa potom spojila po necelých šiestich hodinách. Riadiace stredisko v Moskve zablahoželalo posádke rakety k úspešnému pripojeniu.
      

Americká NASA je závislá od ruských rakiet pri doprave posádok na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Rusku platí 71 miliónov dolárov za jedno miesto v rakete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies