Raketa Proton havarovala krátko po štarte z Bajkonuru

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 08:25 • 2 min
Raketa Proton havarovala krátko po štarte z Bajkonuru

ALMATY - Ruská nosná raketa Proton-M havarovala dnes krátko po štarte z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Proton mal vyniesť na obežnú dráhu ďalšie tri družice pre ruský globálny polohový systém Glonass. Neúspešný pokus o štart vysielala v priamom prenose štátna televízia Rossija 24. 

Len niekoľko sekúnd po štarte sa raketa odchýlila od plánovaného kurzu, explodovala a začala horieť. Jej zvyšky dopadli na zem neďaleko odpaľovacej rampy číslo 81 v areáli Bajkonuru.  Incident sa podľa agentúry Reuters zaobišiel bez zranení, keďže pracovníci kozmodrómu sa v čase štartu uchýlili do krytov. 

Úrady zvažujú evakuáciu miest a obcí v riedko osídlenej oblasti v okolí Bajkonuru, keďže pri havárii došlo k úniku a vznieteniu približne 200 ton toxického raketového paliva, čo by mohlo potenciálne ohroziť zdravie obyvateľstva. Podľa zdrojov z ruského vesmírneho priemyslu nehoda pravdepodobne spôsobí pozastavenie kozmických letov z Bajkonuru na ďalšie dva až tri mesiace. Škody, spôsobené stratou troch satelitov, sa odhadujú na 200 miliónov dolárov.

Príčiny havárie rakety nie sú známe a predbežnú správu by mali vyšetrovatelia zverejniť za dva až tri dni. Podľa nepotvrdených špekulácií zrejme zlyhal raketový motor alebo navádzací systém. Za ostatné tri roky ide už o druhý neúspešný štart Protonu-M. V decembri 2010 sa raketa nesúca tri družice Glonass odchýlila od kurzu a zrútila sa do Tichého oceánu. Na príčine boli podľa vyšetrovateľov problémy s raketovým motorom DM-03. 

Ruský vesmírny program utrpel v uplynulých rokoch sériu ponižujúcich neúspechov, ktoré sú podľa kritikov následkom dlhodobého finančnej poddimenzovanosti a s tým súvisiaceho odlivu mozgov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona