VIDEO Raketa Falcon sa zapísala do histórie po tom, čo po štarte pristála vertikálne

NETKY.SK • 22 December 2015, 09:30 • 2 min
VIDEO Raketa Falcon sa zapísala do histórie po tom, čo po štarte pristála vertikálne

MYS CANAVERAL - Z floridského Mysu Canaveral odštartovala v noci nadnes nosná raketa Falcon 9 americkej súkromnej spoločnosti SpaceX. Hlavný stupeň rakety sa potom úspešne vrátil naspäť na Zem, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Išlo o historickú udalosť, pretože po prvý raz v histórii raketa, ktorú nepilotoval človek pristála vertikálne.

 

Aktuálny štart bol prvým od júnovej havárie, pri ktorej Falcon explodoval a zničil kozmickú loď Dragon vezúcu zásoby na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

 

Raketa nesúca 11 menších komunikačných satelitov spoločnosti OrbComm odštartovala zo základne na Myse Canaveral o 02.29 SEČ. Prvý stupeň rakety sa len o niekoľko minút nato vrátil a pristál na pevnej zemi zhruba 10 kilometrov od miesta štartu, tak ako bolo plánované.

 


Všetkých 11 družíc bolo umiestnených na stanovenú obežnú dráhu. Kalifornská firma SpaceX tak úspešne otestovala návratový a pristávací systém Falconu, ktorý by mohol - vďaka opakovanému použitiu častí rakiet - výrazne znížiť náklady na vesmírne lety.

 

Predchádzajúce dva pokusy SpaceX o pristátie rakiet na plošinách plávajúcich v oceáne sa nevydarili.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies