Rajoy: Ľudovci budú rokovať so všetkými stranami, ale najprv so socialistami

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 14:49 • 2 min
Rajoy: Ľudovci budú rokovať so všetkými stranami, ale najprv so socialistami

MADRID - Španielsky premiér Mariano Rajoy chce po víťazstve svojej Ľudovej strany (PP) v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách rokovať najprv so socialistami (PSOE).

slovakia

left justify in out

"Budem viesť rokovania so všetkými politickými silami, ale najprv s PSOE," vyhlásil dnes Rajoy pre rozhlasovú stanicu Cadena Cope. Vysvetlil, že PP potrebuje "podporu socialistov v základných otázkach".

 

PSOE, ktorá je druhou najväčšou politickou stranou v Španielsku, však v uplynulých mesiacoch odmietala návrhy na vytvorenie koalície a Rajoyovými konzervatívcami.

 

PP by mala v 350-člennom parlamente obsadiť 137 kresiel, čím si udrží pozíciu najsilnejšej strany. Nemá však absolútnu väčšinu, takže si musí hľadať partnera, s ktorým by vytvorila väčšinovú vládu.

 

Centristicko-ľavicová PSOE skončila vo voľbách na druhom mieste a získa 85 mandátov, čo je o päť menej ako v parlamentných voľbách v decembri 2015.

 

Podľa agentúry AP sa ako najvhodnejší partner pre PP javí propodnikateľská strana Občania (Ciudadanos), ktorú bude v parlamente zastupovať 32 poslancov. Líder strany Albert Rivera síce v decembri odmietol Rajoyovu ponuku na vstup do vlády, ale nedávno naznačil, že svoj postoj korigoval. Pre Rajoya by to znamenalo, že by sa svoju stranu musel získať už len niekoľko ďalších poslancov.

 

Na treťom mieste so 71 mandátmi skončila aliancia Zjednotení môžeme (Unidos Podemos), v ktorej majú zastúpenie komunisti, zelení a členovia pred dvoma rokmi vytvorenej strany Môžeme (Podemos) bojujúcej proti vládnym úsporným opatreniam.

 

Nedeľňajšie voľby sa konali šesť mesiacoch po decembrových riadnych parlamentných voľbách, ktoré španielsku politickú scénu paralyzovali, pretože štyri parlamentné strany sa nedokázali dohodnúť na koaličnej vláde.

 

Španielsko nemalo nikdy koaličnú vládu - pri moci sa vždy striedali socialisti s ľudovcami.

 

Kráľ Filip VI. bude v nasledujúcich dňoch a týždňoch viesť konzultácie s lídrami politických strán a potom spomedzi nich vyberie jedného, ktorého poverí zostavením vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies