Rajičovú teší šťastná 13-ka, chce ísť najmä bez stresu

NETKY.SK • 18 Február 2014, 11:54 • 2 min
Rajičovú teší šťastná 13-ka, chce ísť najmä bez stresu

SOČI - "Deň D" pre jedinú slovenskú krasokorčuliarku na XXII. ZOH v Soči Nicole Rajičovú nadíde v stredu 19. februára, keď 18-ročnú pretekárku ŠKP Bratislava čaká krátky program súťaže žien.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na ľadovej ploche Korčuliarskeho paláca Ľadovec sa v ňom mladá Slovenka predstaví ako trinásta v 30-člennom štartovom poli, z ktorého si postup do finále vybojuje len najlepších 24 sólistiek.

Pred štyrmi rokmi v Kanade Slovensko reprezentovala tiež len jediná žena v súťaži sólistiek Ivana Reitmayerová, ktorej sa napokon nepodarilo postúpiť do finále a skončila 28. Olympijskú miestenku vybojovala pred rokom na MS v Kanade Monika Simančíková, v Soči však aj po nie veľmi šťastnej "nominačnej telenovele" napokon reprezentuje rodáčka z Garden City v USA. Najlepší výsledok pod piatimi olympijskými kruhmi v súťaži žien dosiahla v ére samostatnosti Zuzana Babiaková, za slobodna Paurová, ktorá bola 21. v Salt Lake City 2002. Nádej na štart v Rusku živili aj slovenskí tanečníci Federica Testová a Lukáš Csölley, ktorým však minulý rok len o 83 stotín bodu ušla miestenka na olympijskej kvalifikácii v nemeckom Oberstdorfe a ako prví náhradníci čakali do poslednej chvíle, či ich Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) pre zranenia niektorého z iných párov, povolá. To sa nestalo.

Rajičová, majsterka SR na rok 2013, má za sebou intenzívnu prípravu už aj priamo v dejisku. Ako povedala v rozhovore pre TASR, dúfa, že dobre vyladí formu na jej moment pravdy. Potešil ju fakt, že si pri žrebe vytiahla jej "šťastnú" 13-ku. V rozjazde pôjde aj v exkluzívnej spoločnosti obhajkyne olympijského zlata z Vancouveru Yu Na Kim z Kórejskej republiky. "Na žreb sa pozerám pozitívne. Trinástka je moje šťastné číslo, tak dúfam, že sa mi to podarí. Budem korčuľovať v rozjazde ako prvá a to je dobré," povedala Rajičová pre TASR.

Rajičová sa spolu s trénerom Igorom Krokavcom, ktorý sa v Soči venuje aj estónskej zverenke Jelene Glebovovej, resp. s otcom Tomom Rajičom, snažia najmä o jediný faktor. A to je eliminácia stresu z vystúpenia, resp. naladenie Nicole na uvoľnenú náladu, v ktorej by mala predviesť jej momentálne maximum. "Tréner mi stále hovorí, aby som išla tak, ako jazdím aj doma. Aby som robila všetko v pokoji, rovnako ako aj na tréningu. Na súperky som sa príliš nesústreďovala. No vyzerajú všetky dobre, veď sú tu už len tie najlepšie," povedala Rajičová a na margo postupovej ambície skonštatovala: "Dúfam, že si najmä odjazdím dobrý program. Ak sa s ním postúpi, tak sa postúpi. Skúsim byť spokojná s tým, čo zajazdím."

O čosi viac sa na tému krátkeho programu a postupových ašpirácií rozhovoril vedúci slovenskej krasokorčuliarskej výpravy a otec mladej pretekárky: "Čo sa týka ambícií, zhodli sme sa na tom, olympiáda je pre Nicole doteraz vrchol kariéry. Pôjde najlepšie, ako sa jej bude dať. Máme do programu pripraveného trojitého lutza, dvojitého tulupa a trojitého salchowa, bude to náročnejšie ako na Európe. Uvidíme, či sa jej podarí postúpiť, každopádne, úspech je, že sme už tu. Nicole si to zaslúžila. V žiadnom prípade nechceme na ňu klásť ďalší stres a tlak, veď celú sezónu jazdila pod tlakom. Teraz sa ju snažíme najmä uvoľniť," povedal Rajič, ktorý ponúkol aj svoj pohľad na favoritky olympijské ľadu: "Videli sme tu voľné jazdy mužov a tí dosť robili chyby. Čo sa týka favoritiek v súťaži žien, to je samozrejme vždy ťažké predpovedať. Osobne si myslím, že kto lepšie zvládne tlak a udrží si nervy na uzde, ten uspeje. Ak Yu Na Kim zajazdí podľa predpokladov, mala by vyhrať. Ale samozrejme, sú tu aj ďalšie adeptky, mladučká Ruska Lipnická bola doteraz skvelá. A sú tu Japonky, s ktorými Nicole jazdila v tréningu. Asadová má skvelý čistý trojitý axel."

STREDA, 19. februára, Korčuliarsky palác Ľadovec, Soči, krátky program žien (19.00 miestneho času/16.00 SEČ/

medailistky zo ZOH 2010: ženy: 1. Yu Na Kim (Kórejská rep.), 2. Mao Asadová (Jap.), 3. Joannie Rochetteová (Kan.)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies