Raiffeisen predáva stratovú banku Zuno

NETKY.SK • 20 Január 2015, 09:56 • 2 min
Raiffeisen predáva stratovú banku Zuno

BRATISLAVA - Rakúska skupina Raiffeisen Bank International predáva on-line banku Zuno, ktorá pôsobí na Slovensku a v Čechách.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom české Hospodářské noviny. Ako pre agentúru SITA povedal hovorca banky Zuno Lukáš Tomis, Raiffeisen Bank International sa rozhodla v dôsledku vývoja na európskych bankových trhoch ponúknuť Zuno novému investorovi. "S jeho príchodom sa navýšia zdroje banky a podľa plánu sa obnoví expanzia na ďalšie trhy, na ktorú sa štyri roky pripravuje," povedal Tomis.

 

Záujemcovia o banku Zuno môžu podľa denníka podať nezáväzné ponuky do polovice februára, potom dostanú vybraní uchádzači možnosť uskutočniť hĺbkovú kontrolu. Raiffeisen Bank odoslala takzvanú iniciačnú ponuku aj súčasným konkurentom, uviedli Hospodářské noviny. Banka Zuno získala licenciu v Rakúsku, takže prípadné prevzatie bude schvaľovať rakúska centrálna banka. 

 

Banka je od svojho fungovania v strate. Jej hospodárenie poznačili výrazné investície do infraštruktúry a plánovaná expanzia na ďalšie susedné trhy. Veľkú časť investície tvorili náklady na prípravu expanzie do Maďarska a Poľska, ktorá sa nakoniec neuskutočnila. Ešte na tlačovej konferencii koncom roka 2010 zástupcovia banky Zuno informovali, že v rámci svojho obchodného modelu stanoveného na osem rokov má banka v prvom rade za cieľ expanziu. Avšak expanzia internetovej banky Zuno na nové trhy sa pozastavila a prišlo rozhodnutie zamerať sa na český a slovenský trh. 

 

Spoločnosť Zuno však koncom vlaňajška informovala, že o pár rokov plánuje dosiahnuť zisk. Zároveň uviedla, že hospodárenie sa zlepšuje podľa plánu. "Zuno je teraz v najlepšej kondícii od svojho vzniku a rýchlo znižuje stratu. Pre klientov banky sa vôbec nič nemení. Všetky kampane, aktivity a projekty Zuno pokračujú," potvrdil Tomis. Banka má v súčasnosti zhruba 250 tisíc klientov. 

 

Banka Zuno je súčasťou rakúskej skupiny Raiffeisen. Pilotná prevádzka banky Zuno odštartovala na Slovensku 1. augusta 2010, komerčnú prevádzku spustila 6. decembra 2010 a v polovici roka 2011 ju nasledovala Česká republika. Na Slovensku a v Česku nedisponuje Zuno žiadnymi fyzickými pobočkami, funguje výlučne on-line. Raiffeisen má na Slovensku skúsenosti so zavádzaním internetovej banky cez svoju dcéru Tatra banku. Tá v roku 2000 prišla na trh s čisto internetovou bankou Eliot. Jej činnosť však ukončila v roku 2005.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona