Raiffeisen preberie úvery od zachránenej rakúskej Volksbank

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 09:37 • 2 min
Raiffeisen preberie úvery od zachránenej rakúskej Volksbank

VIEDEŇ - Rakúska banka Reiffeisen Zentralbank (RZB) preberie balík úverov z čiastočne znárodnenej finančnej skupiny Österreichische Volksbanken AG (ÖVAG). Raiffeisen tak začne plniť svoj sľub, že podporí jej minuloročnú štátnu záchranu. V utorok o tom informoval denník Der Standard.

slovakia

left justify in out

RZB na svoje plecia vezme aktíva v hodnote 300 až 350 mil. eur, pričom pôjde len o prvú tranžu väčšieho balíka, ktorý by banka mala prebrať v treťom kvartáli tohto roka, píše denník. Ani jedna z bánk správu nekomentovala, generálny riaditeľ RZB Walter Rothensteiner však v polovici júna vyhlásil, že dohoda s ÖVAG by sa mohla podariť do konca mesiaca. V rámci záchranného programu RZB prisľúbila, že urobí opatrenia, ktoré navýšia kapitál ÖVAG o 100 mil. eur a jej likviditu o 500 mil. eur. Jednou z možností, ako to urobiť, by bol nákup lízingových aktív. 

RZB je neobchodovaná materská spoločnosť skupiny Raiffeisen Bank International (RBI), prostredníctvom ktorej pôsobí aj na Slovensku. Je majoritným akcionárom Tatra banky s podielom na hlasovacích právach vo výške 73,88 % a pod jej licenciou od roku 2012 prevádzkuje aj banku Raiffeisen Bank, ktorá je právne vedená ako pobočka Tatra banky. Do skupiny Raiffeisen patrí aj Zuno Bank, ktorá komerčnú prevádzku začala v decembri 2010 a je novým modelom direct banky skupiny Raiffeisen pre trhy strednej a východnej Európy. 

Finančná skupina ÖVAG Volksbank na Slovensku pôsobila prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Volksbank International (VBI). Tá bola od roku 2007 hlavným akcionárom Volksbank Slovensko, predtým Ľudovej banky. Vo februári 2012 sa majiteľom skupiny VBI stala ruská Sberbank, ktorá začiatkom tohto roka odstránila posledné prepojenie s ÖVAG premenovaním komerčnej banky na Sberbank Slovensko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies