Rafaj: Významné výročie bez súsošia je pre Bratislavu hanba

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 15:48 • 2 min
Rafaj: Významné výročie bez súsošia je pre Bratislavu hanba

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) vyjadruje rozhorčenie nad tým, že súsošie svätých Cyrila, Metoda a Gorazda do tohtoročných júlových osláv 1150. výročia príchodu solúnskych bratov osadiť v Bratislave nestihnú. Pre TASR to uviedol prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

slovakia

left justify in out

Podľa SNS je pre Slovensko a jeho hlavné mesto "veľkou hanbou a urážkou národa", ak na významné 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na územie Slovenska nebude stáť plánované súsošie, hoci sa o ňom diskutuje a rozhoduje už dlhé mesiace. "Navyše, prenájom časti verejného priestranstva pod súsošie je bratislavskou absurditou. Bratislavskí poslanci by nemali zabúdať, že hlavné mesto patrí všetkým Slovákom a Bratislava by si mala primeranejšie plniť úlohy metropoly a národného reprezentanta," vyhlásil Rafaj.

Slovensku podľa neho chýba legislatíva postihujúca nerešpektovanie obsahu Preambuly Ústavy Slovenskej republiky. "Po kauzách posudkovej komisie k soche Svätopluka, kultúrneho vandalizmu obrazoborectva na pamätnej minci Národnej banky Slovenska k misii vierozvestov to najnovšie dokazuje flagrantný postoj poslancov Hlavného mesta Bratislavy vo veci dôstojného miesta a osadenia súsošia sv. Cyrila a sv. Metoda," uviedol podpredseda SNS.

"Nielen morálne, ale aj právne by preto malo byť nemysliteľné, aby po tisícročí úsilia a obetí o znovunadobudnutie slovenskej suverénnej štátnosti niektorí verejní činitelia Slovenskej republiky konali proti kultúrnym, historickým a národným tradíciám obsiahnutých v Preambule ústavy SR. Podľa SNS je smutné, ak sa väčšia pozornosť štátu venuje proeurópskym ako pronárodným témam, hoci sv. Cyril a sv. Metod sú súčasne aj spolupatróni Európy," zdôraznil Rafaj.

Súsošie svätých Cyrila, Metoda a Gorazda do tohtoročných júlových osláv 1150. výročia príchodu solúnskych bratov osadiť v Bratislave nestihnú. Hoci o soche bratislavskí poslanci diskutovali ešte vlani na jeseň, napokon vierozvestcom odobrili len miesto na Hurbanovom námestí a sochu nechali upraviť. Aká bude jej definitívna podoba, sa stále nevie. Mesto aj autor diela však tvrdia, že do osláv určite nebude hotová.

Pre bronzové súsošie vierozvestcov v nadživotnej veľkosti najprv mestskí poslanci určili miesto na Bratislavskom hrade alebo na Gorazdovej ulici. Maticou slovenskou presadzované Hurbanovo námestie zamietli. Keď zistili, že sochu na uvedených miestach postaviť nemôžu, o mesiac Hurbanovo námestie schválili, avšak problémovou sa zasa stala socha. Diskutovali o kvalite umeleckého diela a návrh Rotunda od akademického sochára Antona Gabríka sa im zdal zastaraný. Najsilnejší klub SDKÚ-DS, Most-Híd chcel novú súťaž, Matica slovenská zase varovala, že novú sochu do osláv vyhotoviť nestihnú.

Vznikla tak odborná komisia zložená zo zástupcov mesta a Matice slovenskej, ktorá úpravy sochy posudzuje. Podľa mesta to totiž nemali byť politici, ktorí umelecké dielo hodnotia. Naposledy podľa riaditeľa kancelárie bratislavského primátora Ľubomíra Andrassyho komisia opätovne rokovala koncom apríla. "Posledný návrh sochy posúdila, no viacerí členovia sa so stvárnením nestotožnili," uviedol Andrassy pre TASR.

Prvotné úsilie, aby bola socha osadená k 1150. výročiu príchodu solúnskych bratov, tak podľa Andrassyho naplnená nebude. "To však nemení názor mesta na tom, že do Bratislavy takáto socha patrí," tvrdí.

Na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva začiatkom júna by sa však mali bratislavskí poslanci soche opäť venovať. Pre Maticu slovenskú budú osobitným zreteľom schvaľovať prenájom časti pozemku na Hurbanovom námestí. Zatiaľ miesto len odsúhlasili. "Rozhodnú aj o výške nájomného," podotkol Andrassy. Treba tiež presne určiť, na ktorom mieste bude stáť. Podľa Gabríka je možné sochu umiestniť na troch miestach.

Štát má na 165-tisícovú sochu prispieť sumou 90.000 eur. Ministerstvo kultúry SR uvoľnenie dotácie pre Maticu slovenskú podmieňuje práve povolením osadenia súsošia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona