Rafaj: Ústave chýba jednoznačnosť a vykonateľnosť v každodennom živote

NETKY.SK • 2 September 2014, 12:22 • 2 min
Rafaj: Ústave chýba jednoznačnosť a vykonateľnosť v každodennom živote

BRATISLAVA - Ústave treba vrátiť primárnu dôveru občanov, ktorí sa v praxi stretávajú s jej obchádzaním, nejednoznačným výkladom, slabou vážnosťou či dokonca ignorovaním alebo porušovaním ich ústavných práv pri riešení nárokov, sporov alebo pri rokovaní s orgánmi štátu. Pri príležitosti Dňa ústavy SR (1.9.) to pre TASR vyhlásil prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

slovakia

left justify in out

"Ústava Slovenskej republiky by nemala byť neprehľadným dokumentom pre vyvolených právnikov a byrokratov, ale otvorenou knihou pre každého občana hľadajúceho oporu v právnej a inštitucionálnej chobotnici," tvrdí Rafaj. 

 

Dodal, že keď sa americký občan odvolá na dodatok ústavy, "tak sú všetci v pozore, keď to urobí Slovák na Slovensku, tak vyvolá len úškrnok". 

 

"Občan ani národ nemajú stále pocit, že ústava patrí aj im, že štát, súdnictvo a úrady sú tu pre nich. Kontroverznou sa javí aj stále rozsiahlejšia asimilácia ústavy nadradenosťou európskych noriem a ich automatickou aproximáciou," vyhlásil podpredseda SNS. 

 

Slušní ľudia sú podľa neho rozčarovaní praxou obchádzajúcou ústavné garancie rovnosti práv a povinností najmä pri istej sociálne a kultúrne neprispôsobivej skupine obyvateľstva.

 

Na rozdiel od niektorých ústav členských štátov EÚ, napríklad írskej, francúzskej či španielskej, "slovenskému individuálne poňatému zákonu zákonov" chýba podľa Rafaja kolektívny a národne zjednocujúci prvok. "Posilňovanie hodnotovej línie v ústave by preto podľa národniarov malo pokračovať aj ustanovením základných spoločných práv národa, napríklad práva na sebaobranu a sebazáchovu pred národným ohrozením alebo zánikom," vyhlásil Rafaj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies