Rafaj: Udelenie štátneho vyznamenania Barrosovi je neopodstatnené

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 14:30 • 2 min
Rafaj: Udelenie štátneho vyznamenania Barrosovi je neopodstatnené

BRATISLAVA - Pripravované udelenie štátneho vyznamenania Biely dvojkríž II. stupňa predsedovi Európskej komisie José Manuelovi Barrosovi je neopodstatnené a kontroverzné.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to vyhlásil prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.
     

"Zatiaľ čo v Európskom parlamente europoslanci za Smer-SD ostro kritizujú predsedu Európskej komisie Barrosa, na Slovensku mu vláda ide udeliť vysoké štátne vyznamenanie," povedal Rafaj. Dodal, že udelenie vyznamenania navrhol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
     

V tejto súvislosti je však podľa Rafaja žiaduce zverejniť presné dôvody na udelenie ocenenia v súlade so zákonom o štátnych vyznamenaniach, aký bol konkrétny "osobný prínos" navrhnutého a kedy bol materiál prerokovaný na vláde Slovenskej republiky.
     

"Barroso si totiž podľa SNS nijaké vyznamenanie nezaslúži. Výrazne prispel k eskalácii napätia na Ukrajine a k zhoršeniu vzťahov s Ruskom, k centralizácii a koncentrácii moci v únii, preceňoval kompetencie Európskej komisie," tvrdí Rafaj.
     

"Je prekvapujúce, že sociálna vláda ide oceniť politika, ktorý podporoval nespravodlivo rozložené náklady pri sanácii krízy v únii, zmrazil rozpočtové investície do vzdelávania, inovácií a sociálnej oblasti a je zástancom koncentrácie moci do rúk Bruselu," dodáva podpredseda SNS.
     

Vyčlenenie 90-tisíc eur na oslavu vstupu do únie je podľa Rafaja "sociálnou fackou a zneužitím moci v predvolebnej kampani do Európskeho parlamentu a pripomína oslavy socialistických prvých májov". "Namiesto objektívnej informačnej a mobilizačnej kampane k voľbám ministerstvo nakúpilo osemtisíc modrých balónikov, kľúčenky, jojá, farbičky, perá, tašky, či lízatká. Už chýbajú len transparenty: Na večné veky s úniou a nikdy inak," vyhlásil Rafaj.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies