Rafaj: SNS podporuje štrajkovú pohotovosť vo Volkswagene

NETKY.SK • 22 Marec 2014, 12:02 • 2 min
Rafaj: SNS podporuje štrajkovú pohotovosť vo Volkswagene

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) podporuje štrajkovú pohotovosť pracovníkov bratislavského Volkswagenu, najmä ich požiadavku na zvýšenie platov. Pre TASR to vyhlásil prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

slovakia

left justify in out

"Už pred dvoma rokmi som prišiel s požiadavkou zaviesť v Európskej únii inštitút priemernej ceny práce, ktorý by sa mal zavádzať na odstránenie obrovských rozdielov v platoch pracovníkov v tých istých pozíciách v globálnych firmách ako je Volkswagen,“ pripomenul Rafaj.
      

SNS podľa neho odkazuje Nemcom, ktorí sú lokomotívou európskej integrácie, že Slováci si po 25 rokoch od transformácie ekonomiky a systému zaslúžia "nie ďalšie škrtenie miezd, ale urýchlené vyrovnanie ich životnej úrovne, vrátane platov s priemerom západných štátov". Dodal, že slovenskí robotníci pre automobilky odvádzajú poctivú a kvalitnú prácu, preto majú právo na primeraný podiel na prosperite firmy, podobne ako ich kolegovia v Nemecku.
      

„Je smutné, že redukciu platov pre bratislavských robotníkov navrhuje to vedenie koncernu, ktoré vedie v Nemecku rebríček šokujúcich rozdielov v odmeňovaní manažmentu a priemerných zamestnancov. Podľa indexu DAX 30 priemerní zamestnanci vo Volkswagene mali na výplatách až 170-krát menej než manažéri," uviedol prvý podpredseda SNS.
      

Zástupcovia zamestnancov slovenskej dcéry nemeckej automobilky Volkswagen vyhlásili v piatok (21.3.) štrajkovú pohotovosť. Naplnila sa tak niekoľko týždňov trvajúca hrozba, vyplývajúca z bezvýsledných rokovaní v rámci kolektívneho vyjednávania. Zamestnávateľ pôvodne navrhoval zníženie platov zamestnancov o 4 % z dôvodu šetrenia, pri skrátení pracovnej doby. To odborári odmietli, nesúhlasia ani s krátením pracovných zmien bez toho, aby sa zvyšovali mzdy. Vedenie firmy sa ku kolektívnemu vyjednávaniu nevyjadruje, spraví tak až po jeho skončení.
      

Automobilka Volkswagen zamestnáva na Slovensku 9400 ľudí v troch závodoch v Bratislave, Martine a Košiciach. Priemerná hrubá mesačná mzda zamestnancov je vyše 1500 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies