Rafaj: Mačkopes splnomocnenca pre menšiny nemohol dlho prežiť

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 14:46 • 2 min
Rafaj: Mačkopes splnomocnenca pre menšiny nemohol dlho prežiť

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) z principiálneho hľadiska víta abdikáciu opozičného splnomocnenca vlády pre menšiny nominovaného stranou Most-Híd Lászlóa Nagya.

slovakia

left justify in out

"Mačkopes splnomocnenca vlády pre menšiny nemohol podľa SNS dlho prežiť," vyhlásil pre TASR prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.  "Vydieranie slovenskej vlády opozičnými bugárovcami kvôli ich scestnému návrhu na dvojjazyčné názvy železničných staníc nemohlo skončiť inak ako rozvodom neformálneho spolužitia Smeru a Mosta," zdôraznil Rafaj.

Dodal, že v tejto súvislosti sa "SNS dôrazne ohradzuje proti etnickej terminológii predstaviteľov strany Most-Híd". Ústavní činitelia z tejto strany by podľa neho mali vedieť, že tak, ako nie sú na Slovensku "maďarské" či "menšinové" školy, rovnako de jure neexistujú ani "národnostné obce".

Na druhej strane, národniari podľa Rafaja rozpačito prijímajú informáciu, že vláda od apríla 2012 nezmenila nič v legislatíve upravujúcej používanie menšinových jazykov. Podľa SNS tzv. status quo v menšinovej oblasti, na ktorý sa odvoláva Smer-SD, nemôže fungovať len ako "slovenská jednosmerka". "Etnické strany SMK alebo Most-Híd vždy počas účasti vo vláde v rokoch 1998, 2002 a 2010 vošli do protismeru a opakovane porušili 'status-quo' vo svoj prospech a na úkor práv Slovákov alebo postavenia slovenčiny. SNS by preto od vlády Roberta Fica očakávala návrat status-quo v máji 2010," zdôraznil Rafaj.

"Navyše, ak podpredseda maďarského parlamentu hovorí o území Slovenska ako o 'odtrhnutých územiach', pričom slovenská vláda mlčí, nemožno sa ani chváliť údajne novými medzištátnymi vzťahmi medzi Slovenskom a Maďarskom, iba ak s pštrosou slepotou," uzavrel Rafaj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona